Beurs

Tesla boekt opnieuw winst en ziet 2019 zonnig in

30 januari 2019 22:50

Tesla en met hem grote man Elon Musk kampen met meerdere problemen. Beeld © Getty

Autofabrikant Tesla heeft voor het tweede kwartaal op rij winst geboekt. Door de productie van de Model 3 verder op te schroeven en nog een nieuwe fabriek te openen, gaat het bedrijf ervan uit dat die winstgevendheid komend jaar structureel is.

Het laatste kwartaal van 2018 sloot Tesla af met een omzet van 7,23 miljard dollar, blijkt uit de cijfers die het bedrijf vandaag naar buiten bracht.

De nettowinst kwam uit op 139,5 miljoen dollar. Dat is minder dan in het vorige kwartaal (311 miljoen), en minder dan waar analisten op rekenden. 

 

400.000 Tesla's

Tesla rekent erop dat het dit jaar tussen 360.000 en 400.000 auto's levert. Ambitieuze aantallen, want dat zou een stijging van 45 tot 65 procent zijn ten opzichte van 2018. 

De productie van de Model 3, het 'goedkope' instapmodel van Tesla, moet dit jaar verder groeien. Musk rekent erop dat er eind dit jaar 7000 auto's per week van de band rollen in de fabrieken in Californië. 

Als de bouw van de megafabriek in China loopt als gepland, moeten er jaarlijks wereldwijd meer dan 500.000 Model 3's gebouwd worden. Dat productieniveau moet dan ergens tussen het vierde kwartaal van dit jaar en het tweede kwartaal van 2020 worden behaald. Oorspronkelijke wilde Tesla dat niveau het afgelopen jaar al halen.

Taxaties

Voor het vierde kwartaal rekenden analisten erop dat Tesla een winst per aandeel van 2,20 dollar zou behalen. Dat kwam uit op 1,93 per aandeel. 

In het eerste kwartaal van 2019 zal Tesla winstgevend blijven: een winst per aandeel van 1,16 dollar per aandeel, denken analisten. Over heel 2019 zal de winst zelfs 6,16 dollar bedragen, verwachten zij

Verwacht werd dat de omzet in het vierde kwartaal zou stijgen van 3,3 miljard dollar tot bijna 7,1 miljard dollar. Die verwachting werd overtroffen.

In het eerste kwartaal zal de omzet groeien van 3,4 miljard dollar tot 6,8 miljard dollar, is de gemiddelde verwachting van analisten.

De verwachtingen lopen trouwens flink uiteen. Het concern is dan ook lastig in te schatten.

Productieproblemen

Tesla beweegt zich op de beurs als een jojo. Het afgelopen jaar was de laagste koers zo’n 250 dollar, terwijl de hoogste koers 130 dollar hoger lag. Het is voor beleggers dan ook moeilijk een waardering op het fonds te plakken.

Het concern heeft enorm geworsteld met de productie. Maar over het derde kwartaal leek het de productie van Model 3 op de rit te hebben en er werden 53.000 ‘budget-Tesla’s gebouwd. Dat is bijna 20 procent minder dan waarop was gerekend, maar goed, het was een begin. 

Over het derde kwartaal steeg de omzet met 70 procent tot 6,8 miljard dollar en er werd een winst geboekt van 311 miljoen dollar, tegen een verlies van bijna 620 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Positief punt was dat in het derde kwartaal Tesla niet alleen meer auto’s wist af te leveren, het had ook nog eens minder manuren per auto nodig.

De vraag was hoe Tesla de opgaande lijn zou doortrekken. 

Schandalen

Maar er ging afgelopen jaar ook het een en ander mis. Zo vergaloppeerde topman Elon Musk zich begin augustus vreselijk toen hij twitterde dat hij overwoog Tesla van de beurs te halen en dat hij daar ook al financiering voor had. Later bleek dat hij dat helemaal niet kon waarmaken en zag hij ervan af.

Maar ondertussen heeft hij wel de Amerikaanse beurstoezichthouder (de SEC) achter zich aan. Musk kreeg een boete en hij mag niet langer voorzitter zijn van de raad van bestuur. Wel mag hij 'chairman' blijven, dat is vergelijking met voorzitter van de commissarissen.

Er loopt nog een tweede onderzoek van de SEC, bekeken wordt of hij belegger heeft misleid door een positief beeld te schetsen van de productiecijfers van Model 3

Musk verbaasde ook door tijdens een interview een joint op te steken, waarna hij begon te filosoferen over dode paarden.

En passant noemde Musk een Britse reddingsduiker een pedomaakte excusestrok zijn excuses in en werd uiteindelijk aangeklaagd.

Opstappende managers

Tesla heeft de laatste tijd heel wat managers zien opstappen. Zo ging Liam O’Connor weg, verantwoordelijke voor de toelevering van onderdelen.

Vier andere hooggeplaatste managers zijn al vertrokken.

Bron • RTL Z