Beurs

Koers TomTom daalt fors na verkoop Telematics

22 januari 2019 17:37

Beeld ©

De koers van het aandeel TomTom is fors gekelderd vandaag. TomTom eindigt 7,6 procent lager op 7,44 euro.

TomTom maakte vanochtend bekend dat het de divisie Telematics verkoopt. De Japanse bandenmaker Bridgestone betaalt 910 miljoen euro voor het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met voertuigvolgsystemen.

18 procent

Van dat bedrag wordt 750 miljoen euro direct uitgekeerd aan de aandeelhouders. Telematics is goed voor zo'n 18 procent van de jaaromzet van het navigatiebedrijf. 

"Het zou mooi zijn geweest als het meer dan een miljard was", zegt analist Jos Versteeg van vermogensbeheerder InsingerGillissen over de prijs die TomTom voor Telematics heeft gekregen. "De prijs is nu teleurstellend, zeker als je kijkt naar de interesse die er aanvankelijk voor was."

'Onlogisch'

Vorig jaar zette TomTom Telematics al in de etalage. Aandeelhouders waren daar blij mee, maar critici noemden de verkoop onlogisch, tegenover RTL Z.  

Want wat blijft er over van TomTom, zonder Telematics? Zonder dit voertuigvolgsysteem zet TomTom in op de vertrouwde navigatiekastjes en op technologie rond zelfrijdende auto's. "Ik heb er moeite mee om te denken dat TomTom zou kunnen concurreren met Google", zegt Versteeg in het RTL Z Nieuws. 

 

Bron • RTL Z