Beurs

De beurs deze week: groei China en cijfers ASML en Ahold

20 januari 2019 22:23

Beeld © ANP

Deze week komen Ahold Delhaize (trading update) en ASML als eerste Nederlandse beursfondsen met hun kwartaalcijfers. Verder zijn beleggers benieuwd hoeveel de Chinese economie groeit. Ook uit de VS komen heel wat kwartaalcijfers.

Vandaag is Wall Street gesloten, vanwege Martin Luther King Day, maar het nieuws komt uit China. De groei zwakt daar wat af, mede als gevolg van de handelsoorlog met de VS.

De hoopvolle signalen over de onderhandelingen met de VS zijn dan ook meer dan welkom.

Ahold

Op woensdag komt supermarktconcern Ahold Delhaize met een trading update. Dat betekent: wel gegevens over de omzet, maar niet over het resultaat. Voor dat laatste moeten we wachten tot 27 februari.

In het derde kwartaal stegen omzet en resultaat meer dan waarop door analisten was gerekend. Dat kwam door de sterkere dollar en de belastingverlaging van Trump. De VS is verreweg de belangrijkste markt voor het concern.

ASML

Chipmachinemaker ASML komt woensdag met een volledig bericht. Het vorige kwartaal liep het in ieder geval lekker: Toen werd er meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder.

ASML heeft jarenlang geïnvesteerd in de ontwikkeling van de zogeheten EUV-chipmachines, die meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten. Daarmee kunnen nog kleinere en krachtigere chips worden gemaakt.

Beleggers zijn benieuwd naar het aantal orders, vooral die van de EUV-machine.

Bedrijfscijfers VS

Uit de VS komt nog een hele reeks aan beursfondsen met kwartaalcijfers. Dinsdag gaat het om onder meer: Johnson and Johnson, IBM en toeleverancier aan de olie-industrie Halliburton.

Woensdag publiceren onder andere Procter and Gamble, Ford en Texas Instruments hun resultaten. Donderdag gaat het om onder meer Intel en Starbucks en vrijdag om Colgate-Palmolive.

Inkoopmanagers en ECB

Op macro-economisch gebied is er nog de publicatie, op donderdag, van de 'flashi PMI', oftewel schattingen van de inkoopmanagersindexen, van Japan, Frankrijk, Duitsland, de eurozone en de VS.

Die geven aan hoe inkoopmanagers tegen de economie aankijken en ze hebben vaak voorspellende waarde. 

Donderdag komt ook de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen. Een rentebesluit wordt niet verwacht, maar het gaat wat minder goed met de economie van de eurozone, dus misschien komen ze met iets creatiefs, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Brexit en shutdown

Tot slot: brexit blijft de gemoederen bezighouden. De Britse premier May moet maandag met een plan-B komen. Verder zit het conflict in de VS over de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid muurvast.

President Donald Trump blijft dan ook in Washington en gaat niet naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De Democraten wezen afgelopen weekeinde nog een voorstel van Trump om tot een oplossing te komen af.

Bron • RTL Z / ANP