Beurs

Heerlijke dag op de beurs: AEX wint bijna 2 procent

18 januari 2019 17:47

Beeld ©

Het was een uitstekende dag op de beurs. De AEX-index eindigde op een haar na 2 procent hoger en sloot ruim boven de 500 punten: 509,7.

De Wall Street Journal wist gisteren te melden dat er mogelijk een doorbraak is in het handelsconflict tussen de VS en China en dat stuwde het sentiment onder beleggers.

De koersen in Amsterdam kregen steun van Wall Street, dat gisteren al meteen hoger van start ging. Uiteindelijk sloot de AEX bijna op het hoogste punt van de dag en dat is een goed teken.

Ook de Nasdaq, waar veel techfondsen staan, en de brede Amerikaanse S&P 500 eindigden dicht bij het hoogste niveau van de handelsdag.

DeAEX sloot voor het laatst op 17 december boven de 500 punten. Dit jaar stond de AEX al wel een aantal keren boven de 500 punten, maar uiteindelijk eindigde de index op die dagen daar toch onder.

Sluiten we vandaag wel boven de 500 punten? Beurscommentator Durk Veenstra vertelt het in de uitzending van 17:30 uur. Beeld © RTL Z / Thomson Reuters

De AEX-index sprong bij opening al meteen omhoog en stond de hele dag op winst, om op 509,7 punten te eindigen. Bijna alle AEX-fondsen staan in de plus. Sterkste stijgers waren ArcelorMittal, ASML en ING, die meer dan 3 procent hoger wisten te sluiten.

Ook Aalberts, Aegon, AkzoNobel, Altice Europe, NN, Shell en Unibail Rodamco deden het prima, met een winst van meer dan 2 procent. 

Galapagos is de enige daler, met een min van 0,9 procent. Maar aandeelhouders van Galapagos hebben weinig te klagen. Dit jaar steeg de koers al met bijna 15 procent en daarmee is het het best presterende AEX-fonds.

Midkap

De Midkap-index steeg 1,8 procent. Negatieve uitschieter was Takeaway.com, dat ruim 2 procent verloor. De maaltijdbestelsite heeft meer aandelen uitgegeven dan gisteren nog werd verwacht, maar daardoor is de financiering van de recente overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero wel rond.

De grootste winst was voor AMG, dat meer dan 6 procent won, terwijl Adyen 5 procent hoger eindigde.

Beter Bed onderuit

Beter Bed maakte een koerssprong van bijna 12 procent op de lokale markt. De beddenverkoper sleept de Duitse chemiereus BASF voor de rechter om een schadevergoeding te krijgen voor het gifschandaal in Duitsland, dat ongeveer een jaar geleden speelde. Ook zag het bedrijf de omzet afgelopen kwartaal stijgen.

De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2,6 procent.

Ryanair en Easyjet onderuit

Budgetvlieger Ryanair daalde 0,2 procent na een winstalarm. Het Ierse bedrijf sluit niet uit dat de winstprognose verder omlaag moet door de ontwikkelingen rond brexit. Concurrent EasyJet zakte in Londen 0,3 procent.

Bron • RTL Z