Beurs

Techrally stuwt Wall Street: Netflix stijgt 6,5 procent

15 januari 2019 22:24

Beleggers kijken ook uit naar de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. Beeld © AFP

De Amerikaanse beurzen trokken zich maar weinig aan van de brexitstemming in Groot-Brittannië. De stemming zat er goed in op Wall Street en techaandelen, onder aanvoering van Netflix, waren de gangmakers.

Streamingdienst Netflix verhoogt voor de vierde keer sinds de oprichting de prijzen van een abonnement. Prijzen stijgen tussen de 13 en 18 procent en dat is de grootste procentuele stijging in de bedrijfsgeschiedenis.

Beleggers reageerden positief op de prijsstijging en in het kielzog volgen andere zogeheten FAANG-aandelen. Zo stegen de koersen van Facebook, Amazon, Apple en Alphabet (de moeder van Google) met meer dan 2 procent. De laatste maanden waren de koersen van techaandelen juist flink gedaald.

De brede S&P 500-index steeg bijna 1,1 procent, terwijl tech-index Nasdaq zelfs 1,7 procent omhoog ging. Nadat bekend werd dat de Britse premier May een forse nederlaag had geleden met haar brexitdeal in het parlement zakten de koersen op Wall Street wat weg, maar al snel herstelde dat weer.

Bankaandelen

Naast de techaandelen steeg ook de koers van bank JP Morgan Chase en wel met 1 procent. Dat was ondanks het feit dat de winst over het vierde kwartaal lager was dan verwacht.

Wells Fargo, een andere bank, daalde juist 1,5 procent in koers. De winst viel mee, maar de omzet viel tegen, terwijl de bank langer dan verwacht minder snel in omvang mag groeien van de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Later deze week komen andere Amerikaanse banken met kwartaalcijfers: Bank of America en Goldman Sachs op woensdag en Morgan Stanley op donderdag.

Wall Street is jaar goed begonnen

De S&P 500 is dit jaar al ruim 4 procent gestegen, terwijl de Nasdaq al een kleine 6 procent hoger staat. Maar de koersen staan nog altijd flink onder de toppen die vorig jaar werden neergezet.

Zo staat de S&P 500 11 procent lager dan in oktober en de Nasdaq 13 procent lager dan de top van eind augustus.

Bron • RTL Z / ANP