Beurs

Installatiebedrijf Batenburg bijna volledig van rijke Telegraaf-familie

Mathijs Smit • 15 januari 2019 12:19 @Mathijs__Smit

Guus van Puijenbroek houdt al acht jaar toezicht bij Batenburg. Beeld © Batenburg

Het Rotterdamse installatiebedrijf Batenburg is bijna volledig in handen gekomen van de steenrijke ondernemersfamilie Van Puijenbroek. De familie, die rijk werd in de textiel en bekend is als grootaandeelhouder van de Telegraaf, wil het bedrijf na 63 jaar van de beurs halen.

Van Puijenbroek is al twaalf jaar grootaandeelhouder bij Batenburg Techniek, dat in 2017 met bijna duizend werknemers goed was voor een omzet van ruim 172 miljoen euro. De familie nam in 2007 een belang van 5 procent, en bouwde dat vervolgens uit tot bijna 26 procent in 2010. Een jaar later werd Guus van Puijenbroek er commissaris.

Nieuwe slag

Eind 2015 deed de familie een bod op de Rotterdamse technische dienstverlener van 19,50 euro per aandeel. Maar niet alle aandeelhouders gingen daar op in. Uiteindelijk wist de familie een belang van slechts 77 procent te bemachtigen.

Maar uit een recente melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de Van Puijenbroeks onlangs opnieuw een slag sloegen. Op 11 januari meldden zij dat hun belang is gegroeid tot 95,13 procent. Tegen de huidige beurskoers zijn die 2,3 miljoen aandelen bijna honderd miljoen euro waard.

Hogere prijs

Voor de laatste pluk aandelen heeft de familie Puijenbroek wel fors méér moeten betalen dan in 2015. De afgelopen maanden koerste het aandeel Batenburg boven de 42 euro, ruim het dubbele van het bod van drie jaar geleden. De aandeelhouders die destijds niet verkochten, hebben dus de juiste beslissing gemaakt.

Omdat het belang van de grootaandeelhouder nu boven de 95 procent ligt, kan de familie de resterende aandeelhouders via een zogenoemde 'uitrookprocedure' dwingen om hun aandelen te verkopen. Met een klein aantal externe aandeelhouders wegen de voordelen van een beursnotering niet op tegen de kosten ervan.

Bedrijven staan in de regel op de beurs genoteerd om makkelijk geld te kunnen ophalen voor groei, via de uitgifte van aandelen. Maar als daar geen behoefte aan is en het plukje vrij verhandelbare aandelen verwaarloosbaar is, heeft een notering voor het bedrijf weinig zin. Bovendien brengt een notering wel aanzienlijke kosten met zich mee, en transparatie-eisen.

Aandeelhouders uitroken

De investeringsmaatschappij van de familie Van Puijenbroek wil niet ingaan op vragen over de plannen met Batenburg. Maar het installatiebedrijf zegt van de familie te hebben begrepen dat het inderdaad de bedoeling is om de resterende aandeelhouders uit te roken.

Daarmee zal een einde komen aan de decennialange geschiedenis van Batenburg als beursfonds. Het installatiebedrijf kreeg in 1956 een beursnotering, en vierde drie jaar geleden het 60-jarig bestaan als beursfonds.

Niet rouwig

Batenburg-topman Ralph van den Broek zegt geen bezwaar te hebben tegen het doorhalen van de beursnotering. "We staan er ook niet over te juichen, maar zijn er zeker niet rouwig om. Inderdaad kunnen we nu minder makkelijk kapitaal ophalen voor groei, maar zolang ik er zit deden we dat toch al niet."

Van den Broek zegt nog niet van de Van Puijenbroeks te hebben gehoord wat hun toekomstplannen met Batenburg zijn. "Dat de familie het belang verder heeft uitgebreid, wordt binnen het bedrijf in elk geval opgevat als compliment."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit