Beurs

Voorbode slecht nieuws: Chinese export en import gekrompen

Michaël Niewold • 14 januari 2019 12:02 @michaelniewold

Een geautomatiseerde containerterminal in Qingdao, in het oosten van China. Beeld © AFP

Tegenvallend nieuws uit China voor beleggers. De export en import daalde in december onverwachts. En voor dit jaar ziet het beeld er nog slechter uit.

De export daalde in december met 4,4 procent, terwijl er op een stijging van 2 procent was gerekend. De import daalde ook, met 7,6 procent, terwijl analisten uitgingen van dezelfde import als in november. Het nieuws is een forse tegenvaller, want het is een flinke klap omlaag, zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z.

Over het hele jaar gezien stegen de export en import nog wel, met 9,9 en 15,8 procent. Het handelsoverschot van China met de rest van de wereld daalde van 509,7 miljard dollar naar 351,8. Dat was vooral te danken aan uitgaven van de Chinese consument.

Beeld © RTL Z

Minder vraag naar elektronica

Maar in december kwam de klad er dus in. Vooral de export van steenkool en ruwe olie daalde, maar ook van elektronica en auto-onderdelen. De import van deze producten daalde ook, maar daarbij daalde de vraag naar elektronica-onderdelen nog harder.

De redenen: consumenten upgraden hun smartphone minder vaak en bedrijven beginnen Chinese leveranciers te mijden, schrijft Iris Pang, analist van ING. Zij verwacht dat de export en import van onderdelen voor elektronica verder zal krimpen dit jaar.

Kracht van de economie

De tegenvallende cijfers zeggen niet alleen iets over de impact van de handelsoorlog tussen China en de VS, maar ook over de kracht van de Chinese economie, aldus Veenstra. De handelsoorlog heeft het cijfer niet alleen negatief beïnvloed, maar waarschijnlijk ook juist verzacht, legt Veenstra uit.

Dat zit zo: omdat de zwaarste maatregelen pas op 1 januari van kracht zouden worden, werden er in het laatste kwartaal nog juist veel Chinese producten besteld. Het verhogen van de tarieven is overigens uitgesteld tot eind maart. Tot die tijd wordt onderhandeld tussen China en de VS over een einde aan de handelsoorlog.

Dat blijkt ook uit de handelsbalans tussen de twee belangrijkste economieën van de wereld. Die kwam vorig jaar uit op 323,3 miljard dollar. Dat is een record, schrijft Reuters.

Handelsoorlog

Dat kan er mogelijk voor zorgen dat president Trump de handelsoorlog voortzet, of in ieder geval hardere eisen stelt tijdens de onderhandelingen die op dit moment gevoerd worden. Trump startte het handelsconflict omdat hij het gapende gat op de handelsbalans met China wilde verkleinen.

Sowieso verwacht ING nog meer slecht nieuws uit de VS voor China. Amerikaanse bedrijven zullen minder Chinese producten willen als die duurder worden vanwege de heffingen.

Beleggers zijn niet blij met het nieuws: de AEX opende in de min met een verlies van 0,4 procent op 496,50 punten. De Midkap daalde met hetzelfde percentage tot 686,22 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,7 procent.

Bron • RTL Z