Beurs

Optimisme op de beurs: AEX weer even boven de 500 punten

11 januari 2019 12:31

DSM, Heineken, Wolters Kluwer en Takeaway.com sloten op de hoogste slotstand ooit. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds medio december stond de AEX-index vandaag even boven de 500 punten. De meeste AEX-fondsen stijgen.

Het nieuwe beursjaar is goed begonnen in Amsterdam. De AEX-index steeg dit jaar al met meer dan 4 procent en dat komt na het verlies van meer dan 10 procent over 2018 als geroepen.

Het nieuwe jaar begon met twee verliesdagen, maar de vijf beursdagen daarna werd er winst geboekt en ook vandaag staan de koersen hoger.

Om 12.30 uur staat de AEX-index 0,3 procent hoger op bijna 500 punten. Eerder vandaag stonden we daar al even boven. De Midkap staat rond het slot van gisteren.

Rust na paniek

De markt komt langzamerhand tot rust. De paniek van de afgelopen twee weken is voorbij en we kunnen nu aan het nieuwe jaar beginnen, op een lager niveau, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

De komende weken komen bedrijven met kwartaalcijfers en het is vooral interessant wat ze daarbij zeggen over de verwachte resultaten in 2019, zegt Veenstra.

Shell en Unilever

Op Wall Street stijgen de koersen al vijf beursdagen en dat helpt het sentiment in Europa. Wat eerder vandaag ook lekker was, was dat de olieprijs stijgt. Voor Shell is dat gunstig en dat fonds telt voor zo'n 15 procent mee in de AEX-index. Shell stond vandaag even ruim 1 procent hoger, later smolt die winst grotendeels weg.

De hogere olieprijs stuwde aanvankelijk ook de koersen van toeleveranciers aan de olie-industrie, zoals Midkappers Fugro en SBM Offshore.

Een andere stijger in de AEX is Unilever, dat meer dan 1 procent hoger staat. Unilever weegt, net als Shell, ASML en ING, zwaar in de AEX-index, zodat de winst lekker aantikt. 

Een van de verliezers is biotechbedrijf Galapagos. Maar in het jaar tot nu toe steeg de koers al flink, namelijk per saldo met 13 procent. 

Bron • RTL Z