Beurs

Grootste hedgefonds verslaat markt ruim: 14,6 procent rendement

Paul le Clercq • 07 januari 2019 12:47 @Paul_le_Clercq

Wat zeggen beursfondsen over de vooruitzichten? Beeld © Getty

Bridgewater Pure Alpha, onderdeel van het grootste hedgefonds ter wereld, heeft het afgelopen jaar veel beter gedaan dan concurrenten. Het maakte een rendement van 14,6 procent, terwijl de koersen van aandelen juist daalden.

Bridgewater belegt zo'n 160 miljard dollar (voor klanten. Pure Alpha is het grootste hedgefonds van hedgefondsbeheerder Bridgewater, had in 2018 een prima jaar, met een rendement van 14,6 procent, schrijft de Financial Times op basis van mensen die bekend zijn met het fonds. Het rendement is na aftrek van kosten.

Er zijn nog geen cijfers van de prestaties van alle hedgefondsen over afgelopen jaar, maar tot en met november behaalden hedgefondsen gemiddeld een rendement van min 2 procent.

Opties en short gaan

Hedgefondsen proberen op verschillende manieren geld te verdienen, soms door grotere risico's te nemen. Dat kan door bijvoorbeeld in derivaten zoals opties geld te steken, of door short te gaan. Als je short gaat, dan verkoop je aandelen die je nog niet hebt, omdat je verwacht dat de koers zal dalen.

Daardoor kunnen hedgefondsen ook geld verdienen als koersen onderuit gaan.

Beleggen in hedgefondsen is risicovol, meestal moet dat met hogere bedragen, zodat het niet voor iedere belegger is weggelegd.

Aandelenkoersen daalden

Afgelopen jaar was het niet eenvoudig om geld te verdienen op de beurs. Zo daalde de AEX-index met 10,4 procent, terwijl de Amerikaanse S&P 500-index met zo'n 7 procent onderuit ging.

Ook met goud, zilver, olie en bitcoins verloor je in 2018 geld.

Met obligaties viel ook al niet zo veel te verdienen: het totale rendement op Nederlandse staatsleningen was ruim 2 procent. Dat is wel beter, maar nog aanzienlijk minder dan Bridgewater Pure Alpha realiseerde.

Magere jaren achter de rug

Bridgewater werd in 1975 opgericht door Ray Dalio en in die periode heeft hij voor beleggers al meer dan 50 miljard dollar verdiend. Maar de laatste jaren hielden de resultaten niet over.

Zo was het rendement van Bridgewater Pure Alpha in 2016 maar 2,6 procent en in 2017 1,2 procent en dat terwijl je met aandelen in 2017 juist flink had kunnen verdienen.

Bron • RTL Z