Beurs

Apple maakt smak op Wall Street, ook toeleveranciers leveren in

03 januari 2019 15:55

Beeld © Getty Images

Technologieconcern Apple heeft bij opening van de aandelenbeurzen in New York een harde smakker gemaakt. Ook de toeleveranciers van het bedrijf zagen hun koersen dalen.

Het aandeel Apple verloor 8,6 procent. Gisteren gaf het bedrijf nabeurs een omzetwaarschuwing af omdat het de verwachtingen voor afgelopen kwartaal flink naar beneden moest bijstellen. Dat komt vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China.

Die waarschuwing drukt het sentiment op Wall Street vandaag. Kort na opening van de beurs noteerde de Dow-Jonesindex 1,4 procent lager op 23.010 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 2484 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,3 procent tot 6579 punten.

Koersdoel verlaagd

Volgens het concern zwakt de economische groei in China sterker af dan verwacht en heeft de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen voor de economie van het land. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor Apple.

Toeleveranciers lijden mee

Toeleveranciers van Apple, zoals Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom, moesten tot 6,6 procent inleveren. Grote bedrijven als Boeing en Caterpillar, voor wie China een belangrijke markt is, verloren tot 2 procent.

Door de koersdaling is Apple inmiddels minder waard dan Alphabet. Het moederbedrijf van Google wordt op dit moment gewaardeerd op 720 miljard dollar, tegenover 683 miljard dollar voor Apple. Microsoft is met 753 miljard dollar nog altijd het hoogst gewaardeerde bedrijf.

Bron • ANP / RTL Z