Beurs

Trump over Fed: 'Verwacht dat ze het vrij snel zullen snappen'

Chris Koenis • 26 december 2018 10:53 @chriskoenis

Beeld © Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vertrouwen uitgesproken in minister van Financiën Steven Mnuchin, na zijn opmerkelijke verklaring over de liquiditeit van grote banken. Op de Federal Reserve blijft hij kritisch.

Met telefoontjes naar de ceo's van de zes grootste Amerikaanse banken probeerde Mnuchin beleggers gerust te stellen na zware verliezen op de aandelenmarkten en de gedeeltelijke sluiting van de overheid. Zijn verklaring had vooral een averechts effect: de onrust groeide verder.

In gesprek met onder anderen verslaggevers van CNN in het Witte Huis kreeg Trump de vraag of hij nog vertrouwen heeft in Mnuchin. "Ja, dat heb ik. Erg getalenteerde vent, heel slim persoon."

Zulke superlatieven had de Amerikaanse president niet voor Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). De president heeft al maandenlang stevige kritiek op Powell, die hij zelf benoemde in 2017.

"Ze verhogen de rente te snel", zei Trump over de Fed. "Ze denken dat het goed is voor de economie. Maar ik verwacht dat ze het vrij snel zullen snappen. Dat denk ik echt."

Positie Powell

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg overwoog Trump om Powell te ontslaan uit frustratie over het rentebeleid - iets wat hij overigens niet eens kan aangezien de Fed onafhankelijk is. Minister van Financiën Mnuchin zag zich desondanks genoodzaakt om via Twitter te melden dat Powells ontslag nooit aan de orde is geweest. 

In een tweet op kerstavond haalde Trump nog maar eens uit naar de Fed, die hij vergeleek met een heel goede golfer die alleen niet kan scoren omdat hij niet kan putten. De voortdurende aanvallen op de centrale bank worden gezien als een van de oorzaken van de onrust die er momenteel heerst onder beleggers wereldwijd.

Bron • RTL Z