Beurs

AEX profiteert van herstel Wall Street: weer boven 500 punten

Paul le Clercq • 07 december 2018 12:10 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Na de forse koersverliezen gisteren herstelt de Amsterdamse beurs licht. De AEX-index staat weer boven de 500 punten, maar de koersval van gisteren is nog niet goedgemaakt.

Alle AEX- en midkapfondsen staan in de plus, met één uitzondering: Flow Traders daalt. Dit bedrijf profiteert juist van onrust op de beurs.

Bij de koersstijging van de andere beursfondsen reageren beleggers op de meevallende beursdag gisteren in de VS. De koersen liepen daar een steeds groter deel van het aanvankelijke verlies in. Uiteindelijk sloot de S&P 500 maar 0,15 procent lager, terwijl de techindex Nasdaq zelfs licht in de plus eindigde.

Toch staat de AEX nu nog rond het laagste niveau sinds begin maart 2017. Dat betekent dus dat beleggers in de afgelopen 21 maanden, afgezien van dividend, niets hebben verdiend met aandelen. Ook staat de AEX-index nog zo'n tien punten onder het slot van afgelopen woensdag.

AEX en Midkap

Om 12:10 uur staat de AEX-index 1,5 procent hoger op 506,5 punten. Zwaargewicht Shell stijgt 2 procent, terwijl Unilever, dat eveneens zwaar meetelt, bijna 2 procent wint.

Koploper is biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van ruim 3 procent. Verfconcern AkzoNobel wint 2,5 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Telecombedrijf KPN (plus 2,8 procent) profiteert van een adviesverhoging door Credit Suisse.

In de MidKap staat maaltijdbestelsite Takeaway bovenaan met een plus van 6,1 procent. Air France-KLM klimt 0,3 procent. De luchtvaartcombinatie houdt de prijsvechter Joon toch in de lucht, meldt de Franse krant Les Echos. 

Ajax stijgt 1,4 procent. Volgens De Telegraaf wil Paris Saint Germain (PSG) 75 miljoen euro betalen voor de 21-jarige middenvelder Frenkie de Jong van de Amsterdamse voetclub.

Fed

Het positieve sentiment gisteren op Wall Street werd veroorzaakt doordat volgens The Wall Street Journal de Fed overweegt de officiële rente minder snel te verhogen. Een hogere rente is meestal slecht voor aandelen, omdat andere beleggingen dan relatief aantrekkelijker worden.

De laatste tijd is de markt in de ban van de rentecurve, die in de VS invers dreigt te worden. Daarbij is, anders dan meestal het geval is, de korte rente hoger dan de lange rente. Zo'n situatie leidde in de afgelopen decennia vaak tot een recessie in de VS.

Vorige week zorgde Fed-topman Jerome Powell voor euforie op Wall Street doordat hij de rente volgend jaar minder lijkt te gaan verhogen dan eerder gezegd. 

Volgens beurscommentator Hans de Geus kun je het ook als ongunstig zien als de officiële rente in de VS minder zal worden verhoogd dan eerder gedacht. Als de reden van minder verhogingen is dat de economie afzwakt, dan is dat niet goed voor de winstontwikkeling van bedrijven, aldus De Geus.

Maar één verhoging?

De markt gelooft er nu niet meer in dat de Fed de officiële rente volgend jaar flink zal verhogen. Sterker nog, de kans dat er na de komende renteverhoging in december helemaal geen verhoging meer komt in 2019 wordt geschat op ruim een derde.

De kans dat er volgend jaar nog één renteverhoging komt wordt met 36,5 procent maar iets hoger ingeschat, laat beurscommentator Durk Veenstra zien in onderstaande grafiek.

De inflatie in de VS stijgt niet hard meer, zodat de Fed nu wat speelruimte heeft, terwijl verder de verwachte groei wereldwijd voor volgend jaar wat lager is.

Beeld © RTL Z

Banencijfers VS en olie

Vandaag draait het om de banencijfers in de VS en de olieprijs. Gisteren kwam salaristrookverwerker ADP al met cijfers, die meestal een goede indicatie zijn voor de officiële cijfers. Volgens beurscommentator Jacob Schoenmaker vielen de cijfers van ADP helemaal niet tegen.

Vandaag is de tweede dag van de vergadering van de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, in Wenen. Maar het is nog niet duidelijk of de landen het eens kunnen worden over een productiebeperking. Een lagere productie stuwt in principe de prijs. Maar gisteren daalde de olieprijs juist. Het moet nog blijken of Rusland, een grote olieproducent maar geen Opec-lid, zich aan een lagere productie wil committeren.

Een lagere olieprijs is goed voor de economie, maar minder gunstig voor oliefondsen zoals Shell en toeleveranciers aan de olie-industrie, zoals Fugro en SBM Offshore.

Bron • RTL Z