Beurs

Wall Street sluit maar licht lager; Fed verhoogt rente mogelijk minder snel

06 december 2018 22:02

Beeld © AFP

De beursdag in de VS is per saldo enorm meegevallen. De brede S&P 500-index sloot maar 0,15 procent in de min en technologie-index Nasdaq eindigt zelfs wat hoger. Volgens The Wall Street Journal overweegt de Fed de rente minder snel te verhogen.

Leden van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zouden volgens een artikel in The Wall Street Journal nadat de officiële rente later deze maand wordt verhoogd, het daarna even willen aankijken.

De rente zou dan niet weer in maart weer worden opgetrokken.

Inverse rentecurve

Een hogere rente is meestal slecht voor aandelen, omdat andere beleggingen dan aantrekkelijker worden. Verder dreigt de korte rente in de VS boven de lange rente te komen liggen.

Zo'n zogeheten inverse rentecurve kan erop duiden dat de markt rekening houdt met een afkoeling van de economie. De afgelopen decennia volgde nadat de rentecurve invers werd steeds een recessie.

Als de economie afzwakt is dat slecht voor bedrijfswinsten. Maar als de Fed het rustiger aandoet met de officiële rente verhogen, dan kan dat gunstiger zijn voor aandelen.

Vorige week zorgde Fed-topman Jerome Powell voor euforie op Wall Street doordat hij de rente volgend jaar minder lijkt te gaan verhogen dan eerder gezegd. 

Goed voor AEX

Zowel de S&P 500, als de Dow Jones-Index en de Nasdaq sloten rond het hoogste niveau van de dag. De Dow stond eerder even bijna 800 punten lager, maar eindigde slechts 77 punten in de min.

Dit alles is goed nieuws voor beleggers in Europa. Het sentiment op Wall Street drukte vaak zijn stempel op beurzen wereldwijd. De Europese beurzen sloten vandaag nog lager. Zo verloor de AEX-index meer dan 3 procent tot onder de 500 punten.

Handelsoorlog

De stemming kwam eerder juist sterk onder druk te staan door het nieuws over de arrestatie in Canada van de financieel directeur van het Chinese technologieconcern Huawei.

Dit wakkerde de angst voor een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten aan.

Bron • RTL Z