Beurs

Bloedrode beursdag: AEX zakt ruim 3 procent tot onder 500 punten

06 december 2018 17:41

Beeld ©

De aandelenbeurzen staan al de hele dag in de min en ook Wall Street gaat onderuit. De AEX zakte onder de 498-punten, om 3 procent lager te sluiten op het laagste niveau sinds februari 2017.

Beleggers zijn bang dat de economie afkoelt; dat zou de winst van bedrijven raken. Ook dreigt de korte rente boven de lange rente te komen te liggen. Dat kan wijzen op een naderende economische recessie.

De AEX-index sloot 3,3 procent lager op 498,9 punten. Ook de midkap-index daalde en eindigde 2,9 procent in de min op 662,6 punten. Het is een slecht aandelenjaar: de AEX daalde dit jaar al met 8,4 procent.

Ook Wall Street staat in het rood. De brede S&P 500-index, technologie-index Nasdaq en de Dow Jones-index staan lager.

'Goede banencijfers'

Toch zijn er geen economische cijfers die wijzen op een groeivertraging in de VS, zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker. Morgen worden de officiële Amerikaanse banencijfers gepubliceerd, maar vandaag kwam salarisstrookverwerker ADP al met cijfers en die vielen helemaal niet tegen.

De fabrieksorders, die vaak een aanwijzing zijn voor de economische ontwikkeling in de toekomst, zijn volgens verwachting.

Beurs loopt vooruit

"De beurs loopt negen tot twaalf maanden vooruit op de economie", zegt Schoenmaker.

Hij denkt dat wanneer de economische cijfers goed blijven, de winstgroei van bedrijven op peil kan blijven en dat kan weer gunstig zijn voor de beurs. Hij wijst ook op het dividendrendement, dat is opgelopen van 2,8 procent deze zomer tot nu bijna 4 procent.

Bron • RTL Z