Beurs

AEX verder omlaag, TomTom schommelt na speculatie over Telematics

06 december 2018 10:18

DSM, Heineken, Wolters Kluwer en Takeaway.com sloten op de hoogste slotstand ooit. Beeld © ANP

De koersen op het Damrak zetten de dalende lijn voort. De AEX en de Midkap verliezen flink en de AEX staat onder het laagste slot van het jaar. De koers van TomTom toont flinke uitslagen na een bericht in de Telegraaf dat Verizon ruim 1 miljard over zou hebben voor de Telematics-tak.

De malaise op de aandelenmarkten houdt dus aan. Gisteren was Wall Street gesloten, maar in Azië daalden de koersen vanochtend en in Europa gaan de verliezen door.

De AEX stond vandaag een onder de laagste slotstand van het jaar. Dat was op 26 oktober op 507,52 punten. Maar intraday daalde de koers toen tot zelfs even nog lager, naar 500,45 punten. Daar zijn we nu nog niet.

Vrijwel alle AEX- en midkapfondsen staan in het rood. In de midkap wint alleen Flow Traders. Dit bedrijf profiteert van onrust op de markten.

TomTom

TomTom is een geval apart. De Telegraaf meldde vanochtend dat het Amerikaanse Verizon 'een dikke' miljard euro over zou hebben voor de divisie Telematics. Het onderdeel staat sinds een paar maanden in de etalage.

Een prijs van ruim 1 miljard euro zou neerkomen op rond de 4,25 euro per aandeel. Dat zou betekenen dat voor de resterende activiteiten van TomTom, de kaarten voor zelfrijdende auto's, nog maar zo'n 4 euro per aandeel wordt betaald.

De koers van TomTom stond aanvankelijk 1 procent in de plus, maar later verdampte die winst weer.

Andere bieders

De drie andere bieders die volgens De Telegraaf zijn doorgelaten tot een tweede ronde om boekenonderzoek te doen en vervolgens een bindend bod uit te brengen, zijn naar verluidt investeringsmaatschappij TPG en de bandenmakers Bridgestone en Michelin. Laatstgenoemde wordt de minste kansen toegedicht.

Bieders hebben tot de tweede week van januari om hun biedingen in te leveren bij de begeleidende bank Barclays. Volgens De Telegraaf wordt echter niet uitgesloten dat minstens één kandidaat zal proberen om voor het einde van het jaar een hoog 'knock-out'-bod te plaatsen.

Koers was recent hersteld

Eerder dit jaar kelderde de koers nadat de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi koos voor het infotainmentsysteem van Google, in plaats van de systemen van TomTom. Maar na de bekendmaking dat Telematics in de verkoop staat, trok de koers weer aan.

Daardoor was de koers van TomTom gisteren bijna terug op het niveau van voor de bekendmaking van Renault, Nissan en Mitsubishi.

Bron • RTL Z