Beurs

AEX onderuit door vrees voor zwakkere economie

05 december 2018 10:53

De beurskoersen dalen op deze korte beursdag verder. Beeld © ANP

De koersen op de Amsterdamse beurs dalen. Dat is in navolging van de koersval op Wall Street van meer dan 3 procent gisteravond. Beleggers zijn bang dat de economie minder goed gaat draaien en dat raakt veel bedrijven.

De AEX-index en de Midkap verliezen meer dan 1 procent. Dat is wel minder dan de daling op Wall Street gisteren. De brede S&P 500 eindigde daar 3,2 procent in de min, terwijl technologie-index Nasdaq zelfs 3,8 procent daalde.

Ook in Azië kreeg het verlies op de Amerikaanse beurzen een vervolg, alhoewel de dalingen wel minder groot zijn dan in de VS. Dat in Amsterdam de koersen wat minder dalen dan in de VS komt doordat er bij ons al wat negatief nieuws was ingeprijsd en in de VS blijkbaar minder, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Ook op andere Europese beurzen dalen de koersen. De Europese Stoxx 600-index stond vanochtend op het laagste niveau in twee weken tijd.

Handelsconflict en economie

Er zijn nieuwe twijfels over een oplossing in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leken die juist te zijn verdwenen na een ontmoeting tussen de presidenten van de twee economische grootmachten.

Daarnaast zijn beleggers wereldwijd bang dat de economie afzwakt. Dat raakt veel fondsen. Zo dalen banken omdat de korte rente in de VS nog maar nauwelijks lager is dan de lange rente.

Korte vs. lange rente

Dat is vervelend voor banken, omdat zij spaargeld aantrekken en daarvoor betalen zij een kortlopende rente, terwijl ze het geld voor langere tijd uitlenen en daarvoor rekenen zij de lange rente. Maar als de lange rente niet of nauwelijks hoger is dan de korte rente, dan kunnen banken daarmee maar weinig verdienen.

Daarnaast zal het voor banken lastiger worden als de economie verzwakt. Zo zullen zij dan minder kunnen uitlenen, terwijl meer klanten moeite zullen krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen.

Als het verschil tussen de korte en lange rente kleiner wordt, dan hebben ook verzekeraars daar last van. Zij beleggen de premies die zij ontvangen en met een lagere lange rente levert dat minder op.

Randstad en Shell

Verder gaan ook bedrijven die traditioneel als eerste merken dat de economie afzwakt onderuit. Zo daalt de koers van Randstad meer dan 3 procent. Ook chipfondsen als ASML, ASMI en Besi verliezen terrein.

Ook zwaargewicht Shell ziet de koers flink dalen, met in het kielzog toeleveranciers als Fugro en SBM Offshore. Als de economie afzwakt dan leidt dat mogelijk tot een lagere vraag naar olie. Verder zijn beleggers benieuwd wat de Opec morgen besluit. 

In de MidKap staat beursintermediair Flow Traders in de plus. Het bedrijf profiteert van onrust op de beurs.

Bron • RTL Z