Beurs

Beurskoers Ajax naar all time high

Paul le Clercq • 28 november 2018 11:34 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Zowel in het stadion als op de beurs doet Ajax het uitstekend. Na de overwinning op AEK Athene steeg het aandeel Ajax vanochtend naar de hoogste koers ooit. Dit jaar presteert Ajax beter dan de AEX én beter dan Ahold, het beste aandeel binnen de AEX-index.

Ajax weet voetbalfans én beleggers te bekoren. Door met 2-0 van AEK Athene te winnen mogen de Amsterdammers ook na de winterstop spelen in de Champions League. Tot nu toe heeft Ajax hiermee al 64 miljoen euro verdiend. Op een gemiddelde jaarbegroting van 100 miljoen euro een enorm bedrag.

De koers van Ajax steeg vanochtend tot 14,75 euro, zo hoog stond de koers nog nooit. De waarde van Ajax is nu maar liefst 270 miljoen euro.

Topper op de beurs

Beleggers hebben dit jaar goed kunnen verdienen aan Ajax. De koers steeg in 2018 al met maar liefst 47 procent, van 10 euro naar vanochtend 14,75 euro. En dat is veel beter dan de AEX, die juist op verlies staat.

Maar Ajax weet dit jaar ook het best presterende aandeel in de AEX-index te verslaan. De koers van Ahold Delhaize steeg namelijk wel in het jaar tot nu toe, maar met 'slechts' 24 procent. Ajax deed het dus twee keer zo goed.

Beeld © RTL Z / Thomson Reuters

Geen dividend en dat wreekt zich

Maar als je op de langere termijn kijkt dan ben je als aandeelhouder in Ajax minder goed uit dan met een mandje AEX-aandelen. Ajax keert namelijk bijna geen dividend uit, zodat je het alleen van de ontwikkeling van de koers moet hebben.

De meeste AEX-fondsen keren wel een deel van de winst uit en dat tikt aan. Voor het totale rendement is dividend vaak net zo belangrijk als koerswinst. Ajax ging in mei 1998 voor 11,35 euro (25 gulden) naar de beurs.

Beeld © RTL Z / Thomson Reuters

Bron • RTL Z