Beurs

Cacao fors duurder met de feestdagen voor de deur

Maarten Veeger • 07 november 2018 17:22 @breakingsweep

Beeld © AFP

De prijs van cacao gaat de komende maanden verder stijgen, voorspellen handelaren in grondstoffen. Na twee slappe jaren zit de cacaoprijs al het hele jaar in de lift. Veel grondstoffenhandelaren blijven cacao een 'strong buy' noemen voor de komende tijd.

Het is opvallend dat de prijs naar verwachting zal blijven stijgen. Grote cacaoverwerkers zoals Cargill, Mars en Barry Callabaut hebben hun benodigde voorraden al lang op niveau. De sterke vraag wordt volgens handelaren aangejaagd door de sterke economische groei en goede marges die cacaoverwerkers maken, zo meldt investing.com.

Maar het feit dat cacaoboeren geen geld hebben om nieuwe bomen te planten en oude bomen steeds minder cacaobonen opleveren baart de cacao-industrie zorgen. Zakenbank Citigroup verwacht een groot tekort. In combinatie met de toenemende populariteit van chocolade zorgt dat ook volgend jaar voor hogere cacaoprijzen.

Buffers

Maar maakt u zich geen zorgen over dat de chocoladeletters of kerstkransjes de komende weken fors duurder worden hierdoor. Op korte termijn zal de belangstelling voor cacao niet snel voor prijsstijgingen van chocolade zorgen. Buffervoorraden in onder meer de haven van Amsterdam zorgen daarvoor. Amsterdam is in de opslag en doorvoer van cacao de belangrijkste haven ter wereld.

Op lange termijn is een prijsstijging van chocola wel mogelijk als de toegenomen vraag sterker groeit dan het aanbod van cacaobonen. In Indonesië daalde de cacaoproductie de laatste jaren sterk, in West-Afrika nam de productie wel toe. Maar het is dus twijfelachtig of die de groeiende vraag kan bijbenen.

Besparing

De prijs van een reep in de supermarkt daalde in de afgelopen jaren als gevolg van de destijds lagere cacaoprijs niet of nauwelijks. Grote internationale chocoladebedrijven bespaarden door de prijsdaling vier miljard euro, aldus de Cacao Barometer 2018.  

"De vraag is waar dat geld gebleven is", aldus de opstellers van de recente Cacao Barometer. "Het is duidelijk dat de boeren en de duurzaamheid van de industrie eronder lijden."

Barry Callebaut, een van de grootste cacaoverwerkers ter wereld, lijdt er in ieder geval niet onder. Het Zwitsers-Belgische bedrijf maakte deze week de resultaten van het boekjaar 2017-2018 bekend. De winst steeg met 31 procent. 


Bron • RTL Z