Beurs

Analisten hoopvol over cijfers derde kwartaal

Paul le Clercq • 15 oktober 2018 17:03 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Deze week publiceren de eerste Nederlandse beursfondsen hun resultaten over het derde kwartaal. Dinsdag trapt TomTom af en woensdag is chipmachinemaker ASML aan de beurt. Analisten gaan uit van hogere winsten en ook voor het vierde kwartaal zien ze het positief in.

De sterke economie is de belangrijkste factor die de winstcijfers van bedrijven over het afgelopen kwartaal stuwt, denken Nico Inberg (hoofd Markets & Research bij IEX), Ralph Wessels (hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro) en RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

Ook Olaf van den Heuvel, chief investment officer van Aegon Asset Management, verwacht een positieve invloed van de conjunctuur, terwijl hij verder denkt dat de hogere marktrente meehelpt.

Cyclische bedrijven en financials

Bedrijven met langlopende verplichtingen moeten die immers dan tegen een hogere rente terugrekenen naar nu, waardoor die waarde lager uitvalt. Van den Heuvel is dan ook optimistisch over financials.

Wessels is juist positief over de meer cyclische sectoren, zoals energie, luxe goederen en diensten. Inberg verwacht vooral veel van de oliesector. Naast Shell gaat het dan om toeleveranciers aan de olie-industrie zoals SBM Offshore en Fugro.

ASML

Van chipfondsen verwacht Inberg minder. Dat wordt dus spannend komende woensdag, als chipmachinemaker ASML met resultaten komt. Op de beurs blijven chipfondsen en chipmachinemakers zoals ASML wat achter.

ASML zal inzicht kunnen geven hoe de chipsector draait, denkt Inberg. De onderneming heeft een unieke positie. Het levert aan een groot deel van de grote chipproducenten.

Vierde kwartaal

Ook voor de laatste drie maanden van dit jaar gaat een aantal analisten uit van hogere winsten, als gevolg van de economie die nog altijd goed draait. Maar Inberg en Veenstra zeggen geen grote wijzigingen te zien. De dollar was eerder dit jaar wat sterker dan een jaar geleden en dat zorgde voor meewind voor bedrijven die veel omzet en winst uit de VS halen. Maar mogelijk valt dat positieve effect deels weg, denkt Inberg.

Maar daar staat mogelijk een positief effect van de hogere olieprijs tegenover, denkt hij. Olieconcerns profiteren van de gestegen olieprijs en uiteindelijk zullen zij meer opdrachten gaan geven aan toeleveranciers. Maar ja, voor sommige andere bedrijven is een hogere olieprijs juist ongunstig.

Van den Heuvel denkt nog dat bedrijven die eigen aandelen gaan inkopen de winst per aandeel zullen kunnen stuwen. Als de winst over minder aandelen hoeft te worden verdeeld, is dat immers positief voor de overige aandelen.

'Markt goedkoper geworden'

De bedrijfswinsten zijn dit jaar fors gestegen en dat betekent dat door de recente koersdalingen de markt goedkoper is geworden, zegt Bob Homan van ING.

En vergeet niet dat de afgelopen tijd de verwachtingen steeds werden overtroffen, zegt Durk Veenstra.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken

Bron • RTL Z