Beurs

Activistische aandeelhouder Eminence halveert belang in ASMI

Mathijs Smit • 11 oktober 2018 12:23 @Mathijs__Smit

Eminence-topman Ricky Sandler lijkt handdoek in de ring te gooien. Beeld © ANP

Bij ASM International (ASMI) kan de vlag uit. Eminence Capital, de luis in de pels van de chipmachinemaker uit Almere, heeft zijn belang in het bedrijf gehalveerd.

Eminence is het investeringsvehikel van de Amerikaanse multimiljonair Ricky Sandler. De investeerder nam eind 2013 een belang van 3,4 procent in ASMI. Dat werd stap voor stap uitgebreid tot zo'n 9 procent in maart 2017.

Na een recente verkoop van een pakket aandelen ter waarde van 120 miljoen euro bezit de activistische aandeelhouder nog een belang van slechts 4,7 procent. Dat blijkt uit een melding in het register van beurswaakhond AFM.

Activistische aandeelhouder

Dat lijkt goed nieuws voor ASMI. Vorig jaar ontpopte Eminence zich namelijk als activistische aandeelhouder, die het bedrijf onder druk zette om de aandelenkoers omhoog te krijgen.

Volgens de Amerikanen moest het bedrijf haar belang van 39 procent in het Aziatische zusterbedrijf ASM Pacific Technology verzilveren en de opbrengst uitkeren aan aandeelhouders.

Weigering

ASMI weigerde dat, omdat het bedrijf het aandelenpakket in de Aziatische zuster van groot strategisch belang achtte. Wel deed de chipmachinemaker een deel van de aandelen in ASM Pacific Technology van de hand. Eminence toonde zich teleurgesteld.

Eind september benadrukte ASMI nog eens geen afscheid te willen nemen van het Aziatische belang, nadat er geruchten circuleerden dat andere partijen dat aandelenpakket wilden kopen.

Handdoek in de ring

Met de halvering van het belang in ASMI lijkt Eminence de handdoek nu gedeeltelijk in de ring te gooien.

ASMI wil niet reageren op de stap van Eminence. "Wat aandeelhouders met hun belang doen, is hun zaak", aldus woordvoerder Ian Bickerton. Ook laat hij zich niet uit over de vraag of Eminence de aandelen verkocht omdat ASMI blijft weigeren het belang in het Aziatische zusterbedrijf te verkopen. "Wel is duidelijk dat wij in de strategische waarde van dat belang blijven geloven."

Klapper of niet

De grote vraag is of Eminence een klapper heeft gemaakt met de investering in ASMI, of niet. Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden.

Toen de Amerikanen eind 2013 hun eerste belang van 3,4 procent aanmeldden, was het aandeel zo'n 25 euro waard. Sindsdien heeft het een aanzienlijke winst geboekt.

De koers van ASMI steeg namelijk tot rond de 40 euro in maart 2017, toen het belang werd uitgebreid tot zo'n 9 procent. Daarna steeg de koers verder, tot een niveau rond de 60 euro tussen november 2017 en april dit jaar.

Koers ASMI teruggezakt

Maar sinds april is de koers van ASMI ver teruggezakt, tot 39 euro vandaag. Dat is het niveau van de belangenverhoging in maart 2017. Mogelijk heeft de investeerder dus nauwelijks koerswinst op de verkochte aandelen gemaakt. De verkoop kan zelfs bedoeld zijn om te voorkomen dat Eminence er verlies op lijdt.

Het is echter niet zeker of Eminence al niet véél eerder aandelen heeft verkocht, toen de koers nog hoger stond. Als bezitter van een belang van 9 procent, hoefde de investeerder pas een melding bij beurswaakhond AFM te doen op het moment dat het belang onder de 5 procent kwam. Dat betekent dat Eminence al veel eerder onder de radar procenten heeft kunnen verkopen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit