Beurs

AEX verder onderuit, beurs zit 'in een correctie'

11 oktober 2018 12:00

Beeld © ANP

De koersen in Amsterdam dalen vandaag verder, in navolging van de zware koersverliezen op Wall Street gisteren en in Azië vanochtend. Door de stijgende marktrente in de VS worden obligaties aantrekkelijker in vergelijking met aandelen. De AEX zit in een correctie, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Bijna alle fondsen uit de AEX-index en de Midkap staan in het rood. Ook in Frankfurt, Parijs, Londen dalen de aandelenkoersen.

In de AEX-index gaat Altice Europe meer dan 5 procent onderuit, terwijl Aalberts, ABN Amro, Aegon, ASML, NN, Randstad en Shell meer dan 2 procent verliezen. Shell en ASML zijn zwaargewichten in de AEX-index, zodat hun verlies zwaar meeweegt voor de AEX-index.

'AEX in een correctie'

De AEX staat nu 5 procent lager dan aan het begin van het jaar en ten opzichte van het hoogste punt van dit jaar is de index al 10 procent gedaald. Daarmee is sprake van een correctie, aldus beurscommentator Hans de Geus.

Oktober is gemiddeld gezien niet de slechtste maand op de beurs, dat is september. Maar oktober is wél de maand met de grootste uitschieters. Zo vond de helft van de beurscorrecties in de afgelopen eeuw plaats in oktober. Denk maar aan 1929 en 1987, zegt De Geus.

Bekijk zijn volledige commentaar:

Lagere groei, hogere rente

Al een tijdje lijkt de groei te vertragen, terwijl de marktrente oploopt. Door de stijgende marktrente is het rendement op obligaties in de VS hoger dan het dividendrendement op de Amerikaanse S&P 500-index en dat verschil wordt groter. Daarmee worden obligaties interessanter voor beleggers in vergelijking met aandelen.

Verder raakt de hogere marktrente in de VS vooral bedrijven waarvan de winsten verder in de toekomst liggen, legt beurscommentator Hans de Geus uit. Als je die winsten tegen een hogere rente terugrekent naar nu, dan is die waarde (de contante waarde) lager.

Midkap: Flow Traders wint

In de MidKap staan Air France-KLM en OCI onderaan met een verlies van ruim 5 procent. Maaltijdbestelbedrijf Takeaway daalt meer dan 2 procent. Maar er is één grote winnaar: beursintermediair Flow Traders profiteert van de toegenomen onrust op de financiële markten. De koers wint meer dan 2 procent.

Bron • RTL Z