Beurs

Aanval hackers: 50 miljoen Facebookaccounts onveilig

28 september 2018 19:20

Beeld © Getty Images

Een lek op Facebook heeft ervoor gezorgd dat hackers de gegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers in konden zien. Dit heeft het platform vanavond bekendgemaakt.

De aanval van de hackers op het netwerk werd dinsdagmiddag ontdekt door Facebook. Uit onderzoek blijkt nu dat hackers de gegevens van zeker vijftig miljoen accounts in konden zien. "We nemen dit ongelooflijk serieus en willen iedereen laten weten wat er is gebeurd. Het spijt ons dat dit is gebeurd", schrijft Facebook in een statement.

Opnieuw inloggen

Facebook zegt het beveiligingsprobleem vandaag te hebben opgelost. Dat konden meer dan 90 miljoen gebruikers ook merken. Zij moest vandaag gedwongen uitloggen en weer opnieuw inloggen. Niet alleen de 50 miljoen accounts die zijn getroffen moesten dit doen, Facebook deed dit als voorzorgsmaatregel ook bij nog eens 40 miljoen andere accounts.

'Bekijken als-functie'

Het lek zat in de 'Bekijken als' functie. Hierbij kun je je eigen profiel bekijken door de ogen van een ander. Deze functie is nu tijdelijk niet te gebruiken. Het is niet bekend wie er achter de aanval zit, Facebook zegt dat het onderzoek 'nog in de kinderschoenen' staat. 

Het is ook nog niet bekend of er informatie van de accounts is 'misbruikt' door de hackers. "We werken er hard aan om hier achter te komen."

Met deze dubbele beveiliging zijn je online accounts pas echt veilig

Techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het werkt.

Bron • RTL Nieuws