Beurs

'Nieuwe topman steekt helft salaris in aandelen Air France-KLM'

17 september 2018 17:01

De nieuwe topman van Air France-KLM: Benjamin Smith. Beeld © Getty

Benjamin Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM, koopt voor de helft van zijn vaste jaarsalaris aandelen van de luchtvaartmaatschappij.

Het gaat om 450.000 euro. Dat zou blijken uit een video die persbureau AFP in handen heeft. Voor dat bedrag kan hij tegen de huidige koers circa 52.000 aandelen Air France-KLM kopen.

Smith zou daarmee zijn vertrouwen in het toekomstige succes van Air France-KLM willen onderstrepen.

Totale salaris is 3,3 miljoen

Vandaag is de eerste werkdag van Smith. Hij zou al een persoonlijke investering te hebben gedaan door zich met zijn gezin in Frankrijk te vestigen. Het kopen van de aandelen is een nieuwe investering, zegt Smith.

De negen ton aan vast salaris is trouwens maar een deel van zijn totale beloning. In totaal krijgt Smith jaarlijks 3,3 miljoen euro overgemaakt.

Smith krijgt het in zijn nieuwe rol niet makkelijk: hij krijgt te maken met ontevreden werknemers van de Franse tak. Eerdere stakingen bij Air France kostten Air France-KLM al meer dan 400 miljoen euro. Smith zal een oplossing moeten vinden voor het loonconflict.

Belang Franse staat

Ondertussen zegt de Franse minister van Transport, Elisabeth Borne, dat de verkoop van het belang dat de Franse staat in Air France-KLM heeft, van ruim 14 procent, geen taboe meer is. Die uitspraken kunnen een symbolisch signaal aan de Franse vakbonden zijn dat de Franse staat niet meer automatisch achter hen staat, denkt luchtvaarteconoom Hans Heerkens van Universiteit Twente.

Ook kan de Franse staat zo van haar verantwoordelijkheid afkomen, denkt Heerkens. "Werknemers van Air France beseffen dan dat het geen semi-overheidsbedrijf meer is, maar is blootgesteld aan de markt", voegt analist Corné van Zeijl van Actiam daaraan toe.

'Wie wil belang in Air France-KLM?'

Heerkens ziet niet zo snel gebeuren dat de Franse staat daadwerkelijk het belang in Air France-KLM verkoopt. Heerkens vraagt zich ook af of er wel een partij te vinden is die het pakket aandelen zou willen kopen.

Hij vermoedt dat de Franse staat nog wel een gouden aandeel in Air France zal willen hebben, zodat er geen koper is die tegen het belang van Frankrijk ingaat.

Bron • RTL Z