Beurs

Zo beleefde RTL Z de dramatische weken na de val van Lehman Brothers

Frederieke Hegger • 14 september 2018 11:24 @frederiekeh

Beeld © RTLZ

Tien jaar geleden gebeurde wat niemand voor mogelijk had gehouden: een van de oudste instituten van Wall Street, Lehman Brothers, ging failliet. Vlak daarna kwamen ook meerdere Nederlandse banken in de problemen. In deze korte documentaire kijken drie RTL Z-journalisten, presentator Roland Koopman, beurscommentator Jacob Schoenmaker en chef Perry Feenstra terug op die bloedstollende weken.

 “Wat er in de Verenigde Staten aan de hand was was een ramp die zich in slow motion voltrok”, vertelt presentator Roland Koopman in de documentaire. 

Bekijk de documentaire hier (of lees verder onder de video):

De huizenmarkt in Amerika verslechterde en langzaam maar zeker kwamen er steeds meer financiële instellingen in de problemen, waaronder één van de oudste Wall Street-instituten: Lehman Brothers. Het bleek een dominosteen die een reeks aan andere stenen om zou duwen. Ook in Nederland.

Op de RTL Z-redactie werd de ramp in slow motion op de voet gevolgd. Maar heldere informatie in deze escalerende crisis bleek schaars, vertelt chef van RTL Z Perry Feenstra. Hoogleraren, ceo's en politici: bijna niemand kon echt goed uitleggen wat er aan de hand was of overzien hoe groot het probleem daadwerkelijk was.

De documentaire laat ook zien dat er naast journalistieke drijfveer ook menselijke angst was bij de drie RTL Z-journalisten. Alle drie hielden ze rekening met een heel zwart scenario: dat er de volgende dag geen geld uit de pinautomaat zou komen.