Beurs

Beleggers reageren lauw op de nieuwste iPhones van Apple

Mathijs Smit • 13 september 2018 09:57 @Mathijs__Smit

Beeld ©

Beleggers hebben lauwtjes gereageerd op de presentatie van nieuwe iPhones en smartwatch van Apple. Als reactie daalde de koers van de techgigant op de Amerikaanse beurs met 1,2 procent.

Apple presenteerde gisteren in zijn hoofdkwartier in Cupertino, Californië drie nieuwe iPhones, die worden ontgrendeld met gezichtsherkenning. Ook kondigde de techgigant de nieuwe Apple Watch aan, met een groter scherm en hartbewakingsfuncties. Beleggers waren niet onder de indruk, en zetten het aandeel lager.

Zorgwekkend

In RTL Z Voorbeurs noemt beurscommentator Hans de Geus het 'zorgwekkend' dat de koers daalt op het moment dat Apple komt met zijn nieuwste serie iPhones.

"Dat geeft aan dat beleggers een omslag bij Apple willen zien. Zij geloven het wel met de hardware, met elk half jaar een betere camera op de telefoon. Dat gaat de toekomst van het bedrijf niet worden."

Omslag naar diensten

Volgens De Geus willen beleggers dat Apple de omslag maakt van hardwareproducent naar dienstenbedrijf. "Kan het bedrijf de slag maken naar diensten, films en content? Kan het meer gaan lijken op bijvoorbeeld Amazon, met diensten in de cloud. Of blijft Apple een hardwarebedrijf?"

Apple, op dit moment een van de hoogst gewaardeerde beursbedrijven ter wereld, is nog steeds meer dan 1 biljoen dollar waard.

Maar, de beurscommentator benadrukt dat de waarderingen voor hardwarebedrijven als Samsung op de beurs 'veel en veel lager' zijn. "Dus leuk, die nieuwe iPhone, maar we willen bewijs zien dat Apple zich aan het transformeren is. Daar zijn we niet zeker genoeg over."

Koers steeg fors in aanloop naar de presentatie

Daarbij moet worden aangetekend dat de koers van Apple in de aanloop naar de presentatie gisteren fors is gestegen. Eind juli was het aandeel nog 190 dollar (163 euro) waard. In augustus steeg het tot een hoogtepunt van ruim 228 dollar. Gisteren noteerde Apple in de nabeurshandel 221 dollar.

Beurscommentator Jim Cramer van CNBC waarschuwde gisteren dat het meestal geen goed idee is om aandelen te kopen vlak voor een productpresentatie van een techbedrijf. "De verwachtingen zijn meestal te hoog gespannen. Dan valt het soms tegen. Er zijn overal nee-zeggers, die daar dan op wijzen."

Bron • RTL Z