Beurs

Beurs in mineur: AEX is jaarwinst kwijt

Paul le Clercq • 06 september 2018 17:40 @Paul_le_Clercq

Beeld © AFP

De AEX-index staat even onder het slot van december van vorig jaar. Dat betekent dat aandelenbeleggers de eerdere koerswinst van dit jaar kwijt zijn. De afgelopen week daalde de AEX zelfs met 20 punten.

De koersen in Amsterdam dalen vandaag in navolging van die op Wall Street gisteravond. Daar ging vooral een aantal techfondsen onderuit. Zo verloren Netflix en Twitter zelfs ruim 6 procent. Bij giganten als Amazon, Facebook en Microsoft ging er meer dan 2 procent af.

De Nasdaq-index, waarin veel techfondsen zitten, daalde gisteren 1,2 procent en de brede S&P 500 0,3 procent.

Ook elders in Europa staan de meeste beurzen in het rood. De internationale handelsperikelen en de zorgen over de opkomende markten blijven zorgen voor terughoudendheid onder beleggers.

Dividen levert nog wat op

De AEX-index eindigde vorig jaar op 544,58 punten. Vandaag eindigde de index met 1,4 procent tot 539,37 punten. Daarmee heeft de AEX dit jaar tot nu toe bijna 1 procent verloren. Dat betekent trouwens niet dat beleggers helemaal niets hebben verdiend. Dividend levert altijd nog aardig wat op; een procent of drie en dat is toch nog beter dan wat je op een spaarrekening krijgt.

In de AEX daalde dit jaar de koers van 11 van de 25 fondsen. Sterkste daler is Altice, dat bijna driekwart verloor. Maar Altice weeg niet zwaar in de index. Veel meer tikt het verlies van ING Bank van bijna 25 procent aan. Dat is één van de vier zwaargewichten in de index. Ook KPN daalt bijna een kwart, maar dit bedrijf bepaalt veel minder de stand van de AEX.

Ook ABN Amro, Unibail-Rodamco-Westfield, Aalberts en Signify verloren meer dan 10 procent.

Verlies laatste zes weken

Vorige week stond de AEX nog bijna 10 procent in de plus, maar sindsdien is het hard gegaan. Zo daalden zwaargewichten ASML (7 procent), Unilever (4 procent), Shell (een kleine 2 procent) en ING Bank (bijna 3 procent). Slechts een handvol AEX-fondsen staat sinds een week geleden in de plus.

Het koersverlies van de AEX is des te vervelender als je nagaat dat op 27 juli, nog geen zes weken geleden, de AEX eindigde op 576,24 punten. Dat was het hoogste slot van het jaar tot nu toe en het betekende een koerswinst van 5,8 procent. 

Midkap

De Midkap-index staat eveneens in de min voor dit jaar. Het verlies is hier met 7 procent zelfs nog groter dan dat van de AEX. Ook in de Midkap regent het in vergelijking met vorige week koersdalingen. Slechts vijf midkappers staan in de plus, met SBM Offshore en PostNL als uitschieters.

Bron • RTL Z