Beurs

Koers Nike onderuit door knielende footballspeler Kaepernick

04 september 2018 17:50

Collin Kaepernick knielde tijdens het volkslied als protest tegen geweld tegen de zwarte bevolking door de politie. Beeld © AFP

Met American footballspeler Colin Kaepernick als hét gezicht voor een advertentiecampagne, wil Nike een statement maken. Maar de keuze voor Kapernick betaalt zich nog niet uit: een deel van de klanten is woedend en het aandeel gaat onderuit.

Op Twitter krijgt het bedrijf een enorme berg kritiek over zich heen. Sommige Amerikanen roepen op tot een boycot van Nike en plaatsen foto's waarop ze hun schoenen van het populaire merk verbranden. Het aandeel verliest zo'n 2 procent.

Footballspeler Kaepernick weigerde twee jaar geleden te staan tijdens het Amerikaanse volkslied. Hij bleef knielen en stak zijn vuist omhoog uit protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De voormalige quarterback van de San Francisco 49ers kreeg met zijn actie veel navolging, tot groot ongenoegen van president Donald Trump.

Die haalde op Twitter geregeld uit naar de knielende spelers. Ze toonden volgens hem geen enkel respect voor vlag en vaderland en verdienden ontslag. Kaepernick komt sindsdien niet meer aan de bak.

If NFL fans refuse to go to games until players stop disrespecting our Flag & Country, you will see change take place fast. Fire or suspend!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 24, 2017

Bron • RTL Z