Beurs

PostNL hoeft geen post anderen te bezorgen: koers plus 5 procent

Paul le Clercq • 04 september 2018 11:09 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

De beurskoers van PostNL schiet omhoog. Het is de sterkste stijger onder de hoofdfondsen vandaag. Dat komt doordat het bedrijf geen post voor concurrenten hoeft te bezorgen tegen lagere tarieven.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalde eerder dat PostNL tegen een gereduceerd tarief zakelijke post van concurrenten zoals kleinere regionale postvervoerders moest bezorgen. Dat zou PostNL per jaar 50 miljoen tot 70 miljoen euro extra kosten.

Maar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) zegt nu dat digitale post ook onderdeel is van de postmarkt en dat de ACM daardoor niet hard kan maken dat PostNL een dominante marktpartij is. De verplichting wordt dus geschrapt.

Gevolgen nog niet duidelijk

Het is niet duidelijk hoeveel dat PostNL gaat schelen. Het bedrijf zegt nog niet te weten of de kosten dit jaar lager zullen uitvallen dan de eerder genoemde 50 miljoen tot 70 miljoen euro. Een woordvoerder zegt niet te kunnen zeggen hoeveel kosten er dit jaar al zijn gemaakt om aan de verplichting van de ACM te voldoen.

Ook wil een woordvoerder tegen RTL Z niet zeggen of volgend jaar de extra kosten volledig wegvallen.

Afspraken

PostNL onderzoekt nog wat de gevolgen van de uitspraak zijn. Volgens de woordvoerder heeft PostNL met postvervoerders afspraken gemaakt en worden de tarieven niet direct verhoogd.  

Begin dit jaar kwam PostNL nog met een winstwaarschuwing. Want eerder dacht PostNL nog dat de regels van de ACM jaarlijks voor een schadepost van 30 miljoen tot 50 miljoen zouden zorgen. Dat werd dus opgeschroefd tot 50 miljoen tot 70 miljoen euro.

Koers stijgt

Beleggers gaan er in ieder geval vanuit dat de uitspraak van het CBb PostNL veel geld zal schelen: de koers van PostNL stijgt zo'n 6 procent.

Volgens KBC Securities is het oordeel van het CBb goed nieuws voor PostNL. Maar de analisten vragen zich af welke juridische mogelijkheden PostNL heeft om compensatie te vragen.

Bron • RTL Z