Beurs

'Het kan wel eens wild worden op de beurzen'

31 augustus 2018 08:43

Beeld © AFP

Trump wil uit de wereldhandelsorganisatie WTO en hij dreigt met nieuwe heffingen tegen China. "De campagne is in volle gang, hij moet de verkiezingen in november winnen. Verder dreigen de problemen van Argentinië over te slaan naar andere opkomende landen", zegt beurscommentator Durk Veenstra.

De financiële markten schrikken steeds, ze dachten dat we met het nieuwe handelsakkoord tussen de VS en Mexico op de goede weg waren, maar nu worden we toch weer ruw wakker geschud. Trump moet de tussentijds verkiezingen voor het Congres, over een week of tien, winnen, anders is hij zijn macht kwijt, zegt Veenstra.

Argentinië

In Argentinië is de rente verhoogd tot 60 procent, dan zou het toch lukken om de munt te stabiliseren, denkt Veenstra. Maar dat lukt nog niet zo.

"Het probleem dreigt over te slaan naar andere opkomende landen, zo zakte de Turkse lira weer wat weg en ook de Indonesische roepia en de Indiase roepie staan lager", zegt hij. Landen die veel hebben geleend in buitenlandse valuta hebben een probleem, aldus Veenstra.

Rente

Olaf van den Heuvel, van Aegon Asset Management, denkt dat het sentiment op de financiële markten goed is, 'het gaat heel goed met de economie in de wereld'. Volgens hem kijken markten met nu name naar de grote hoeveelheid obligaties die de komende maand op de markt komen.

Hij denkt dat als de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente in december weer verhoogt, dat een probleem zal zijn.

Bekijk het volledige gesprek met Durk Veenstra en Olaf van den Heuvel:

Bron • RTL Z