Beurs

Amerikaanse centrale bank heeft grote zorgen over handelsoorlog

Paul le Clercq • 23 augustus 2018 09:41 @Paul_le_Clercq

President Jerome Powell, van de Federal Reserve, de centrale bank in de VS. Beeld © EPA

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, vreest dat als de handelsoorlog escaleert dat een negatief effect op de economie zal hebben. Toch zegt de Fed dat het waarschijnlijk spoedig nodig zal zijn om de officiële rente te verhogen.

Beleidsmakers van de Fed zijn optimistisch dat de recente 'sterke' economische groei in ieder geval op de korte termijn zal voortduren, blijkt uit de notulen van de vergadering die op 31 juli en 1 augustus plaatsvond. Zij denken dan ook dat binnenkort de rente verder wordt verhoogd.

Rente

Het gaat om de officiële rente, die banken aan elkaar betalen als zij geld lenen. Daar heeft invloed op de andere rentetarieven, zoals de rente die aan spaarders wordt vergoed of die je betaalt als je geld leent.

De Fed waarschuwt wel dat het de voortgaande wereldwijde handelsspanningen als het grootste risico ziet voor de Amerikaanse economie. 

September

In de markt wordt ervan uitgegaan dat de officiële rente bij de volgende vergadering, op 25 en 26 september, wordt verhoogd. De Fed begon onder president Janet Yellen met het verhogen van de rente en de nieuwe topman Jerome Powell is daarmee doorgegaan. Sinds december 2015 is dat al zeven maal gebeurd, voor het laatst medio juni.

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer gaat verhogen, inclusief de in de markt verwachte rentestap in september. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen komen.

Vanavond of morgen geeft Powell nog een speech op het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole. Mogelijk komt hij dan nog met een extra update op de vooruitzichten.

Trump: eerst tegen en nu voor lage rente

Ondertussen ligt de Fed onder vuur van president Trump. Eerder deze week zei hij dat hij had verwacht dat de door hem aangestelde Fed-baas Jerome Powell voor 'goedkoop geld', oftewel een lage rente, zou zorgen.

Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

"Het roekeloze beleid van de Fed zal in de komende jaren voor problemen zorgen", tweette hij in 2011. Hij vreesde dat de VS een soort Griekenland zou worden. In 2012 tweette Trump nog dat het opkopen van de Fed van staatsobligaties de toekomst van Amerikaanse kinderen zou raken.

Bron • RTL Z