Beurs

Aandeelhouders eens met miljardenovername Fox door Disney

Chris Koenis • 27 juli 2018 18:38 @chriskoenis

Topman Rupert Murdoch van 21st Century Fox. Beeld © AFP

Het ziet ernaar uit dat 21st Century Fox voor een groot deel in handen komt van Walt Disney. Het film- en mediabedrijf wil zo de concurrentie aan gaan met Netflix.

De aandeelhouders van beide film- en mediabedrijven hebben ingestemd met de transactie ter waarde van 71,3 miljard dollar, meldt Bloomberg. Die deal was afgelopen juni al goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder, op voorwaarde dat Disney de regionale sportzenders van Fox weer van de hand doet.

Disney aast, net als kabelaar Comcast, al langere tijd op de wereldberoemde televisie- en filmstudio's van 21st Century Fox, waar miljardair Rupert Murdoch de scepter zwaait. Het bedrijf is voorgekomen uit Murdochs News Corporation en bestaat in de nieuwe vorm sinds 2013.

Eigen streamingdienst

De filmstudio's en de televisiezenders van Fox heeft Disney hard nodig in de concurrentieslag met onder meer Netflix. 21st Century Fox maakte films zoals X-Men, Avatar en succesvolle series zoals The Americans en The Simpsons. Disney wil met de overname vooral films en series voor zijn eigen toekomstige streamingdiensten bemachtigen.

De laatste horde voor de miljardenovername is toestemming van toezichthouders in veertien landen en de Europese Unie.

Bron • RTL Z