Beurs

Kans op doorstart kledingwinkels Men at Work kleiner

Mathijs Smit • 26 juli 2018 11:56 @Mathijs__Smit

Beeld ©

De kans op een doorstart voor de failliete modeketen Men at Work met 425 werknemers is flink kleiner geworden. Dat blijkt uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag.

Men at Work werd opgericht in 1995, en groeide uit tot een keten met zestig vestigingen op zijn hoogtepunt in 2009. Daarna zette het verval in, met een daling van het winkelbestand en flinke verliezen. Eind juni ging de onderneming failliet.

Drie weken geleden liet curator Evert Baart nog weten dat er een behoorlijk aantal kandidaten was, met interesse in een doorstart van de 27 winkels in Nederland. Maar in zijn eerste verslag schrijft de curator dat er nog steeds geen akkoord over een voortzetting van de onderneming is.

Onderhuur

Volgens Baart wilde het merendeel van de zes geïnteresseerde partijen de voorraden in de winkels verkopen en daarbij profiteren van de loongarantieregeling. Onder die regeling betaalt uitkeringsinstantie UWV zes weken lang de salarissen van het personeel door.

Ook willen de partijen profiteren van de opzegtermijnen van de huurovereenkomsten. Zo zouden ze nog een korte tijd de kleding in de uitverkoop kunnen gooien voordat de huurcontracten vervallen om zo een snelle winst te pakken. Het is de vraag of dergelijke partijen serieuze interesse hebben in een doorstart voor de lange termijn. 

Bovendien is zo'n constructie volgens de curator mogelijk wettelijk verboden. Hij wijst op een komend vonnis in een rechtszaak, dat onderhuur door curatoren aan doorstarters in de weg lijkt te staan.

Rabobank niet enthousiast

Ook was Rabobank weinig enthousiast over de biedingen van de meeste doorstartkandidaten. De bank, die de voorraden in onderpand heeft gekregen voor haar leningen, verwacht meer over te houden aan een uitverkoop van de voorraden door de curator.

De curator zegt nog wel te spreken met één kandidaat, die uit is op een bredere doorstart.

Winkels gaan dicht

Als de doorstart niet rondkomt, verwacht de curator de 27 Nederlandse winkels nog tot 31 juli open te houden. Daarna gaan 22 winkels dicht. De rest van de voorraden wordt dan tot 10 augustus in de vijf winkels in de grote steden uitverkocht.

Curator Baart tekent in zijn verslag aan dat de winkelketen de jaarrekening over 2016 niet op tijd heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. "Daarmee lijkt onbehoorlijk bestuur en aansprakelijkheid van de bestuurder vast te staan."

Bron • RTL Z