Beurs

Randstad profiteert van voortdurende vraag naar personeel

Chris Koenis • 24 juli 2018 07:52 @chriskoenis

Ceo Jacques van den Broek van Randstad. Beeld © ANP

Hoewel de groei iets afvlakt, heeft uitzendbedrijf Randstad ook in het afgelopen kwartaal mooie cijfers laten zien. Het bedrijf lift nog altijd mee op de vraag naar personeel op de arbeidsmarkt.

Daarmee verschilt het tweede kwartaal van dit jaar niet veel van voorgaande kwartalen. Meer winst op een omzet die eveneens doorgroeit. 

De autonome omzet op eigen kracht ('organic revenue growth'), die is gecorrigeerd op onder meer wisselkoers- en kalendereffecten, steeg met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder en kwam uit op 6 miljard euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) ging ook sterk omhoog: met 10 procent tot 283 miljoen euro. De nettowinst onder aan de streep bedroeg 193 miljoen euro.

Overal groei

In alle landen en regio's waar Randstad actief is, was sprake van groei. In Noord-Amerika, waar een kwartaal eerder sprake was van een nagenoeg stabiele omzet, namen de opbrengsten met 2 procent toe. Enige zorgenkindje blijft Monster. Bij de onlangs overgenomen vacaturesite is nog altijd sprake van krimpende omzet.

Een sterke operationele prestatie, zegt bestuursvoorzitter Jacques van den Broek bij de cijfers. "Al met al hebben we onze margeconversie verbeterd door de juiste balans te handhaven tussen investeren in groei en focus op winstgevendheid."

Digitaal opschalen

Van den Broek wil nu de digitale strategie van Randstad opschalen. "De wereldwijde uitrol van digitale initiatieven zoals personeelsplanning, datagedreven verkoop en talentbetrokkenheid is in volle gang, waarbij de eerste de meest veelbelovende resultaten laat zien", schrijft hij.

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGillissen valt de organische groei ten opzichte van vorig jaar tegen. Maar de ontwikkeling van de marge naar 4,7 procent die Randstad op de omzet maakt, vindt hij een meevaller.

Oppassen met Randstad

Versteeg tekent wel aan dat het aandeel van Randstad al tussen de zomers van 2016 en 2017 flink is gestegen. "Randstad is een vroeg-cyclisch aandeel, en wij zijn op dit moment al ver in de cyclus. Dan moet je een beetje oppassen met Randstad."

Toch ziet de analist nog opwaarts potentieel voor het aandeel. "Wij denken dat de cyclus nog wel even doorzet, dus zijn wij nog wel positief op Randstad. De koers kan nog doorgroeien tot 60 euro. Maar groot deel van de rit hebben we al gehad. Eigenlijk moet je Randstad kopen op het diepst van de recessie, want het is een van de eerste aandelen die hard gaat herstellen."

Gisteren sloot Randstad met een plus van 1,3 procent op 51 euro. In de ochtendhandel werden de cijfers met enthousiasme begroet. Na een uur handel op de Amsterdamse effectenbeurs, noteerde het aandeel ruim 4 procent hoger. 

Bron • RTL Z / Chris Koenis