Beurs

Angst op beurzen voor escalatie handelsoorlog

11 juli 2018 13:18

Sommige sectoren zullen hard getroffen worden, beleggers spelen daarop in Beeld © ANP

Een matige ochtend voor beleggers, de koersen op Europese beurzen doken in de min. De reden: de Verenigde Staten dreigen met het invoeren van extra importheffingen op Chinese producten. Beleggers zijn bang voor een verdere escalatie van de handelsoorlog.

De regering van de VS heeft een lijst gepubliceerd met producten uit China waarvoor zij de invoerheffingen met 10 procent wil verhogen. Het gaat in totaal om 200 miljard dollar aan goederen. Op de lijst staat onder meer kleding, sigaretten, ijskasten en etenswaren.

De AEX-index op Beursplein 5 stond 's middags 1,2 procent in de min op 554,13 punten. De Midkap zakte met 0,6 procent tot 768,96 punten en de beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 1,4 procent kwijt.

Staalmakers krijgen klappen

De aandelen van bedrijven die naar verwachting het meest zullen lijden onder een handelsoorlog werden van de hand gedaan. Bij de hoofdfondsen op het Damrak stond staalconcern ArcelorMittal onderaan met een verlies van 3,7 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,4 procent. In de MidKap sloot roestvrijstaalmaker Aperam de rij met een min van 2,5 procent.

Op 6 juli voerden de Verenigde Staten importheffingen ter waarde van 34 miljard dollar in. De producten waar een heffing over is ingesteld worden 25 procent extra belast. China sloeg meteen terug met importheffingen van dezelfde omvang.

Meer maatregelen in de maak

De Amerikaanse president Trump zei ook dat, als China niet zou inbinden, hij klaar was om nog eens 16 miljard aan importheffingen op te leggen, wat het totaal op 50 miljard dollar zou brengen. Daar bovenop komt dus minimaal nog deze extra ronde heffingen, met een waarde van 200 miljard. Die worden waarschijnlijk 30 augustus van kracht.

De Amerikaanse president Trump pakt China aan omdat hij vindt dat het land een 'oneerlijke handelspolitiek' voert. Dat is volgens hem de oorzaak van het gigantische handelsoverschot van China met de VS, dat vorig jaar voor 505 miljard dollar een Chinese producten invoerde. Omgekeerd ging er voor 130 miljard vanuit de VS naar China. 

Bron • ANP / RTL Z