Beurs

Op vakantie? 'Beleggers kunnen met gerust hart de koersen negeren'

Paul le Clercq • 12 juli 2019 06:20 @Paul_le_Clercq

Niet steeds de koers checken, gewoon concentreren op die smoothie. Beeld © Getty Images

De schoolvakanties zijn begonnen, maar hoe moet dat nou als je belegger bent? Handelsoorlog, de rente, brexit, er speelt heel veel. Moet je vanaf de rand van het zwembad geregeld de koersen checken?

Vandaag beginnen in de regio Noord de schoolvakanties, vorige week was het zuiden al aan de beurt en volgende week volgt de regio Midden. Lekker natuurlijk, maar ja, beleggers staan in dubio. Moet je op een terrasje tussen twee cappuccino's door toch kijken hoe je aandelen ervoor staan?

Welnee, dat doet Warren Buffett, beursgoeroe en de op twee na rijkste persoon ter wereld, ook niet, zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. "Dat is het verschil tussen een speculant en een belegger. Buffett koopt iets waar je jaren niet naar hoeft om te kijken."

Waarde

Je koopt een aandeel omdat je de prijs goed vindt voor de waarde die het volgens jou heeft, aldus Van Zeijl. Het heeft volgens hem geen zin om steeds naar de koersen te kijken. "Na tien minuten zijn die toch weer anders." Verder zijn nieuwe ontwikkelingen heel snel in de koersen verwerkt, zegt hij.

Natuurlijk houdt Van Zeijl zich zelf ook aan die regel, of toch niet? Hij moet bekennen dat, alhoewel het geen logisch gedrag is, hij toch geregeld naar de koersen kijkt: "Het is spannend."

'Vakantietijd is vervelend voor traders'

Als je een trader bent die de hele dag probeert de markt te verslaan, dan is de vakantietijd een hele vervelende periode voor je, zegt Jaap Koelewijn, professor corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit.

Hij kent traders die elke dag naar de koersen kijken als ze op het strand zitten.

'Beleggen is voor langere termijn'

Maar voor een belegger die probeert door een goede selectie te maken van aandelen een mooi rendement te maken is het volgens hem anders, die hoeft echt niet elke dag naar de koersen te kijken. Als je belegt, dan doe je dat immers met een horizon van vijf tot tien jaar, aldus Koelewijn. 

Als beleggers op vakantie toch elke dag naar de koersen kijken, dan geeft dat alleen maar een vals gevoel van controle. Geniet toch vooral van het mooie weer, is zijn tip.

Zelf doet Koelewijn dat ook, alhoewel dat vooral door zijn vriendin komt, moet hij bekennen. Van haar mag hij op vakantie maar één keer per dag naar de koersen kijken.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq