Beurs

Kledingmerken moeten misstanden bij productie voortaan melden

04 juli 2018 09:47

Beeld © ANP

Vanaf vandaag moeten kledingmerken die zich hebben aangesloten bij het convenant Duurzame Kleding en Textiel, openlijk laten weten hoe hun kleding gemaakt wordt. Ze krijgen er twaalf maanden de tijd voor.

Er doen nu 79 merken vrijwillig mee aan het initiatief, waaronder We, Bijenkorf en America Today. Samen zijn de bedrijven goed voor zo'n 45 procent van de Nederlandse kledingbranche, meldt de Sociaal-Economische Raad (SER) die het convenant ondersteunt.

De bedrijven geven door met welke fabrieken ze werken en sinds kort ook welke materialen er gebruikt worden, en hoe duurzaam die zijn. Komend jaar gaan ze ook duidelijk maken welke risico's er zijn bij de fabrieken waarmee ze samenwerken, bijvoorbeeld kinderarbeid of te lage lonen.

Zeeman deed dit onlangs al: het maakte bekend dat er bij bijna elke productiefaciliteit in Azië en Turkije wel iets mis was. Er waren bijvoorbeeld niet genoeg nooduitgangen in de fabrieken of de loonlijsten konden niet gecontroleerd worden.

Weinig duurzaam geproduceerde stof

De bedrijven werkten afgelopen jaar samen met 4268 fabrieken, met name in Azië (68 procent) en Europa (30 procent).

Globaal gezien werken de merken nog maar weinig met materialen die duurzaam zijn (71 procent is regulier materiaal), blijkt uit de eerste cijfers. Vooral katoen is populair als stof (64 procent), waarvan 56 procent regulier katoen is en 44 procent katoen met een duurzamer karakter.

Grove misstanden

De textielindustrie heeft een lange geschiedenis vol grove misstanden. Zo worden in Aziatische landen zoals Bangladesh, Myanmar, Indonesië, India en Pakistan arbeiders uitgebuit en zwaar onderbetaald. Ook zijn er met regelmaat gevallen van seksueel misbruik en kinderarbeid.

Tot slot is ook de veiligheid in het geding doordat door gebrekkige bouw en verouderde fabrieken die op instorten staan. De textielbranche kwam uiteindelijk in actie na de ramp bij de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, waarbij 1134 mensen omkwamen.

Bron • RTL Z