Beurs

Met GE verdwijnt 111 jaar beurshistorie uit de Dow Jones

Paul le Clercq • 20 juni 2018 19:34 @Paul_le_Clercq

De nieuwe ceo Flannery (links) en de voormalige topman Immelt (rechts). Beeld © AFP

Begin deze eeuw was General Electric (GE) nog het grootste beursfonds ter wereld, maar het conglomeraat heeft het moeilijk. Vorig jaar halveerde de koers en het bedrijf verkoopt onderdelen om schulden af te lossen. Na meer dan een eeuw verliest GE ook zijn plek in de Dow Jones index.

GE zat al vanaf de start in de Dow Jones index. Vanaf 1907 zit het onafgebroken in de Dow, als enige. Maar nu komt daar dus een eind aan. Met een marktkapitalisatie van ruim 110 miljard dollar is GE nog altijd een grote onderneming, maar dat is wel bijna 80 procent minder dan op het hoogtepunt van 500 miljard dollar in augustus 2000.

Techreuzen, zoals als Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon en Facebook hebben GE sindsdien ingehaald. Hun beurskoersen stegen, terwijl GE juist achteruit ging. Vooral de laatste anderhalf jaar. In 2017 kelderde de koers met 50 procent en dit jaar ging daar nog eens een kwart vanaf. GE staat nu nabij plek 42 op de lijst van grootste Amerikaanse beursfondsen.

Splitsing makkelijker?

Het verdwijnen van GE uit de Dow Jones maakt het mogelijk makkelijker voor het management om het concern op te splitsen. In de afgelopen decennia hebben topmannen Jack Welch (van 1981 tot 2001) en Jeff Immelt (van 2001 tot 2017) heel wat overnames gedaan in verschillende sectoren. Hierdoor werd GE een conglomeraat van bedrijven in totaal verschillende sectoren. Daar is al wel het een en ander in gesneden, maar nog steeds is het concern op meerdere terreinen actief.

Beleggers hebben daarentegen vaak liever een bedrijf dat zich op één sector richt. Tot nu toe maakte de opname in de Dow Jones opsplitsing lastiger, omdat beleggers, die volgens een bepaalde index beleggen, aandelen van alle fondsen uit die index moete hebben. Die vraag valt nu sowieso weg.

Verval

Alhoewel er het een en ander valt af te dingen op de samenstelling van de Dow Jones index, is de verwijdering van GE wel een symbool van het verval van het concern. De koers kelderde sinds eind 2017 immers niet voor niets.

GE torst een schuld met zich mee die 3,5 keer zo groot is al het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill). In 2013 was dat nog 1,5.  De doelstelling is om die verhouding terug te brengen naar 2,5. Daarvoor snijdt GE in de kosten en verkoopt het onderdelen.

Verkoop van onderdelen

Zo verkocht het de railactiviteiten, waar onder meer locomotieven worden gemaakt. Maar met de verkoop van de lampendivisie wil het nog niet zo vlotten. Bij dit onderdeel ligt de oorsprong van GE, dat werd opgericht door Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Maar de resultaten lopen flink terug.

Twee jaar geleden verkocht GE ook al de activiteiten op het gebied van magnetrons en koelkasten. Eerder werden al de media-activiteiten de deur uit gedaan. GE had namelijk filmstudio Universal gekocht en tv-station NBC. 

Te dure overnames

GE deed ook een aantal grote overnames die geen succes waren. Zo kocht het drie jaar geleden de activiteiten van het Franse Alsthom op het gebied van turbines voor kolengestookte elektriciteitscentrales. Dat was de grootste overname ooit voor GE.

De toekomst lijkt echter meer te zitten in hernieuwbare energie. De nieuwe topman John Flannery zei op de Amerikaanse zakenzender CNBC dat hij nu 'substantieel' minder zou betalen dan de de 9,5 miljard dollar die er voor was neergelegd. 

Financiële tak

De financiële tak van GE is een apart verhaal. Deze was uitgebouwd tot één van de grootste banken in de VS, maar toen kwam de financiële crisis. GE had toen steun nodig van de Amerikaanse overheid en superbelegger Warren Buffett. Dit onderdeel is sindsdien voor het grootste deel verkocht.

GE gaf ook veel geld terug aan aandeelhouders. Tussen 2010 en 2017 besteedde het 42 miljard dollar aan dividend en het inkopen van eigen aandelen. Maar de beurskoers is sindsdien flink gedaald, zodat er relatief wel heel veel aan is besteed.

Voor het rendement van belegggers zijn dividenden vaak net zo belangrijk als koerswinst. Maar GE halveerde vorig jaar het dividend en mogelijk zal het dividend verder verlaagd moeten worden.

Bron • RTL Z