Beurs

Rente in VS wederom opgeschroefd door Federal Reserve

13 juni 2018 20:58

Jerome Powell, voorzitter van de centrale bank. Beeld © AFP

De Federal Reserve schroeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw met een kwart procentpunt op. De Amerikaanse centrale bank verwacht dat er dit jaar vier rentestappen worden gezet in plaats van drie.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 1,75 tot 2 procent. In maart werd eenzelfde stap gezet.  Sinds december 2015 heeft de Federal Reserve al zeven keer zo’n renteverhoging ingezet en op de financiële markten zagen ze deze stappen al min of meer aankomen.  

Meer rentestappen volgen

De hogere rente is bedoeld om te voorkomen dat de Amerikaanse economie oververhit raakt en de inflatie te sterk stijgt. Het hogere tarief maakt het iets duurder om geld te lenen, wat de toename van die vraag kan afremmen.

Lees ook: Fed kan doorgaan met geleidelijk verhogen van de rente in de VS

Waarschijnlijk moeten er in 2019 nog drie rentestappen volgen om de Amerikaanse economie en inflatie op de gewenste niveaus te krijgen, verwacht de Fed. Het doel is om de inflatie op 2 procent te krijgen.

Inflatiebeheersing

De beleidsmakers stellen dat de economische activiteit met een solide tempo stijgt. Daarnaast is de stijging van het aantal banen gemiddeld hoog, terwijl het percentage werklozen in Amerika is gedaald.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft net als de Europese Centrale Bank (ECB) als een van de belangrijkste taken om de inflatie te beheersen. Dat houdt prijzen stabiel, wat belangrijk is voor een gezonde economie.

De rente waar het hier om gaat is de rente die banken moeten betalen over zeer kortlopende leningen aan elkaar. Als het rentepercentage op nul staat, is het in feite gratis om geld te lenen. Dat percentage is lang laag geweest met als doel de economie te stimuleren.

 

Bron • RTL Z