Beurs

Chinese techgigant ZTE moet toch vrezen voor voortbestaan

12 juni 2018 13:30

Het hoofdkantoor van ZTE in Shenzhen, China. Beeld © ANP

Een nieuw hoofdstuk in het moeizame conflict tussen de Chinese techgigant ZTE en de VS. Want mag het bedrijf nou wel of niet zakendoen met Amerika? De Amerikaanse Senaat wil het opheffen van de sancties tegen het bedrijf namelijk weer ongedaan maken.

De Senaat stemt deze week nog over wetgeving om de opheffing van het handelsverbod te blokkeren, schrijven Amerikaanse media.

President Trump ging vorige week nog akkoord met het opheffen van het handelsverbod tegen het telecombedrijf dat telefoons en netwerkapparatuur maakt. Hij stelde wel een aantal voorwaarden: zo zou ZTE een hele rits bestuurders moeten vervangen en een boete betalen van 1 miljard dollar. Gisteren bleek dat ZTE daarmee akkoord ging.

Gigantisch probleem

Maar de deal staat nu dus op losse schroeven. Dat is een gigantisch probleem voor de techreus, want het is afhankelijk van Amerikaanse onderdelen en kan vrij weinig zonder. Er zitten bijvoorbeeld chips van Qualcomm en Intel in de telefoons en netwerkapparaten die het bedrijf maakt. Daarnaast maken de telefoons gebruik van Googles Android.

Mocht de Senaat instemmen met het voorstel, dat gesteund wordt door Democraten en Republikeinen, dan mogen Amerikaanse overheidsdiensten en bedrijven geen diensten of producten meer leveren aan het Chinese bedrijf. ZTE zal dan gezien worden als potentieel gevaar voor de veiligheid in de VS. Ook moet de techreus dan boetes betalen. 

Wetswijziging

De VS legde de sancties tegen ZTE op omdat het bedrijf embargo's tegen Noord-Korea en Iran zou hebben overtreden. Het kwam het bedrijf op een zevenjarig handelsverbod in de VS te staan.

Het voorstel van de Senaat, waar het Huis van Afgevaardigden nog akkoord mee moet gaan, zal tot een wijziging leiden in de zogeheten National Defense Authorization Act. Over deze defensiebegroting wordt deze week gestemd. 

En dat brengt Trump in een lastig parket. Als hij een veto uitbrengt tegen het blokkeren van de opheffing, gaat hij automatisch ook voor de defensiebegroting liggen. Ermee instemmen, betekent dat hij zijn eigen beslissing weer terug moet draaien.

Bron • RTL Z