Beurs

Alliade-dochter Zorgkompas kan niet zelfstandig verder na verliezen

Mathijs Smit • 11 juni 2018 12:41 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Zorggigant Alliade heeft de verliezen van haar omstreden thuiszorgdochter Zorgkompas vorig jaar ruimschoots zien verdubbelen, tot 3,7 miljoen euro. Daardoor kunnen de twee Zorgkompas-bedrijven niet meer zelfstandig voortbestaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Alliade kocht Zorgkompas in stapjes tussen 2008 en 2011. De voormalige eigenaren, twee commerciële zorgondernemers, werden vervolgens directeur bij Alliade. In 2016 raakte Alliade in opspraak, toen RTL Nieuws onthulde dat de directeuren voor tonnen opdrachten gaven aan hun eigen bedrijven. De directeuren moesten opstappen wegens de schijn van belangenverstrengeling.

Een vervolgonderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) naar de geldstromen binnen de zorginstelling is twee jaar na dato nog steeds niet afgerond.

'Financieel succesvol'

In 2016 stelde bestuursvoorzitter Erik Kuik van Alliade dat de overname van de thuiszorgbedrijven Zorgkompas en Zorgkompas Midden Nederland financieel succesvol had uitgepakt.

Een jaar later bleek echter dat beide bedrijven in 2016 flinke verliezen hadden geleden. Omdat ook hun eigen vermogen negatief was, waren zij technisch failliet. Alliade hield de dochters met achtergestelde leningen op de been. De zorginstelling kondigde destijds kostenbesparingen aan.

Aanzwellende verliezen

Maar de verliezen van de omstreden thuiszorgbedrijven zijn vorig jaar alleen maar groter geworden. Dat blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening van Alliade. Zorgkompas BV, dat 767 medewerkers telt, boekte vorig jaar een verlies van bijna 2,1 miljoen euro. Dat is een ruimschootse verdubbeling van het verlies van het jaar ervoor. De omzet bedroeg 9,5 miljoen euro.

Zusterbedrijf Zorgkompas Midden Nederland BV boekte, met 1321 (voornamelijk parttime-)werknemers, een verlies van ruim 1,6 miljoen euro. Dat is 2,5 keer zoveel als het voorgaande jaar. De omzet daalde ruim 20 procent, tot bijna 11 miljoen.

Ook de financiële kracht van beide bedrijven verzwakte; het toch al negatieve eigen vermogen zakte nog verder in het rood.

Voortbestaan bedreigd

Uit de jaarrekening blijkt verder dat de aanhoudende verliezen het zelfstandig voortbestaan van Zorgkompas bedreigen. "Vanwege de resultaten en de vermogensontwikkeling van Zorgkompas BV en Zorgkompas Midden Nederland BV is (…) geconcludeerd dat het niet mogelijk is om de activiteiten zelfstandig door te zetten."

Volgens het verslag zullen de activiteiten 'zoveel mogelijk worden overgedragen aan andere partijen binnen of buiten het concern'. Afgelopen donderdag maakte Alliade al bekend een onderdeel van Zorgkompas BV door te schuiven naar een andere, overigens eveneens verliesmakende, zorgverlener.

Buitengewoon positief

Woordvoerder Gerard Akkerman wil de verliezen van Zorgkompas niet toelichten. Ook wil hij niet kwijt hoe Alliade precies een einde wil maken aan het zelfstandige Zorgkompas, en hoe de overname achteraf wordt beoordeeld.

Hij wijst erop dat het resultaat van Alliade als geheel vorig jaar 'buitengewoon positief' was. Dankzij de winsten bij de overige dochters boekte heel Alliade een nettowinst bijna 11 miljoen euro op een omzet van ruim 304 miljoen euro.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit