Beurs

Shell vindt eisen Milieudefensie niet gegrond, rechtszaak gaat door

28 mei 2018 13:53

Beeld © ANP

Shell wordt voor de rechter gesleept. Het olie- en gasbedrijf heeft laten weten de klimaat-eisen van Milieudefensie niet gegrond te vinden.

Begin april kondigde Milieudefensie aan naar de rechter te stappen als Shell zijn beleid niet in lijn brengt met de klimaatdoelen van Parijs. Ook eist de milieuclub dat Shell zijn investeringen in olie en gas afbouwt en in 2050 geen broeikasgassen meer uitstoot.

Het bedrijf kreeg acht weken om hierop te reageren en deze termijn verloopt woensdagochtend. Inmiddels hebben 11.500 Nederlanders gezegd een klimaatsrechtszaak van Milieudefensie te steunen.

Shell: we doen al een hoop

Shell zegt niet 'tot in detail' in te willen gaan op de eisen van Miliedefensie. Het bedrijf is van mening dat een rechtszaak niet het juiste middel is om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. In de rest van de reactie zet het bedrijf uiteen wat het doet en wil gaan doen om CO2-uitstoot te beperken. 

In het afgelopen jaar heeft de olie- en gasgigant bekend gemaakt dat het in 2050 de helft minder CO2 uit wil stoten. Daarnaast publiceerde het bedrijf zijn verwachtingen voor de toekomst. Shell verwacht dat de wereld in 2070 (netto) CO2-neutraal is.

Volgens milieuorganisaties zijn de de eigen ambities van Shell én de toekomstvisie van het bedrijf niet ambitieus genoeg.

Rechtszaak in het verschiet

Nu duidelijk is dat de olie- en gasgigant niet zal instemmen met de eisen van Milieudefensie, gaat de rechtszaak definitief door, bevestigt een woordvoerder van de milieuclub. 

​"Deze reactie laat zien dat ze niet van plan zijn om het klimaatakkoord serieus te nemen. Hierdoor zijn we genoodzaakt onze klimaatzaak tegen Shell door te zetten en gaan we aan de slag met de dagvaarding," zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie, in een verklaring.

Eerder zei een woordvoerder tegen RTL Z dat in dat geval een dagvaarding pas tegen eind dit jaar de deur uit zal gaat. Het document telt waarschijnlijk zo'n honderd pagina's en het kost tijd om zo'n zoiets zorgvuldig op te stellen.

Bron • RTL Z / ANP