Beurs

Olieprijs boven de 80 dollar: 'Gaat economische groei raken'

17 mei 2018 14:16

Nu de olieprijs stijgt, zijn we ook meer kwijt aan de pomp. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds november 2014 kost een vat Brentolie meer dan 80 dollar. Dat komt mede door het opzeggen van de deal met Iran door de VS. De hoge olieprijs gaat uiteindelijk de economische groei raken, waarschuwt beurscommentator Hans de Geus.

De Geus denkt dat de hogere olieprijs een nadeel kan zijn voor de economie. De laatste decennia werden recessies steeds vooraf gegaan door een sterke stijging van de olieprijs. Andersom is het trouwens niet zo dat als de olieprijs sterk steeg hierop altijd een recessie volgde.

Miniatuurvoorbeeld

Iran, Venezuela, Opec

In vergelijking met een jaar geleden is de olieprijs nu ruim 50 procent hoger. Die stijging wordt veroorzaakt door de beperking van de productie door de Opec-landen en Rusland. Zij zijn voor hun inkomsten in hoge mate afhankelijk van de olie-inkomsten.

Verder speelt bij de hogere olieprijs de crisis bij de belangrijke olieproducent Venezuela een rol, terwijl er ook de vrees is dat nu de VS zich terugtrekt uit de nucleaire deal met Iran dat land minder zal kunnen exporteren. Daarbij groeit de economie wereldwijd en dat stuwt de vraag naar olie.

Verschil tussen Brent en Amerikaanse olie

Het prijsverschil tussen Amerikaanse olie, ook bekend als WTI, en Brentolie is volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer historisch gezien opmerkelijk groot. Hij denkt dan ook dat de prijs van Brent wat zal dalen.

Bron • RTL Z