Beurs

Facebookbaas komt EU-parlement tekst en uitleg geven

16 mei 2018 17:51

Mark Zuckerberg Beeld © AFP

Facebook-topman Mark Zuckerberg komt binnenkort naar Brussel om daar in het Europees Parlement uitleg te geven over het privacyschandaal bij het bedrijf. Hij zal alleen niet in het openbaar spreken, alleen fractieleiders en de rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden zijn erbij.

Dat het gesprek achter gesloten deuren plaatsvindt, is mogelijk de reden dat Zuckerberg überhaupt komt. Een zeer dwingende uitnodiging van het Britse parlement om te komen praten werd tot nu toe genegeerd

'Zijn komst is stap in de goede richting'

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani laat weten dat Zuckerberg mogelijk volgende week al naar Brussel komt. "Zijn komst is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen. Onze burgers verdienen volledige en gedetailleerde uitleg." Ook wil het parlement dat Zuckerberg garandeert dat het niet opnieuw gebeurt.

De data van naar schatting 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen EU-ingezetenen, werden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. De data zijn gebruikt bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Zuckerberg sprak eerder over het schandaal in het Amerikaanse Congres. Daar bood hij zijn excuses aan. 

Zuckerberg door het stof: 'We hebben privacyschandaal onderschat'

Facebookbaas Mark Zuckerberg werd in het Amerikaanse Congres aan de tand gevoeld.

Bron • ANP