Beurs

Onderzoek door FIOD naar dochterbedrijven SHV

30 april 2018 07:25

Beeld © Archieffoto ANP

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar drie dochterbedrijven van SHV vanwege verdenkingen van omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en het ontduiken van sancties tegen Iran.

SHV is het grootste familiebedrijf van Nederland, in handen van miljardairsfamilie Fentener van Vlissingen. Het gaat om dochterbedrijven Econosto, Mammoet en Nutreco, schrijft NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt tegen de krant de verdenkingen

Bij dochteronderneming Mammoet, dat zwaar transport en bergingswerk doet, zou het gaan om omkoping om klussen in Afrika en het Midden-Oosten binnen te halen. Daarbij zouden door werknemers van het bedrijf miljoenen euro's smeergeld zijn betaald. 

Steekpenningen

Ook bij Econosto, dat technische onderdelen levert, zouden steekpenningen zijn betaald, om bestellingen van olie- en chemiebedrijven binnen te halen. Alle betalingen werden in een aparte schaduwboekhouding bijgehouden, die inmiddels in handen van Justitie is.

Eind 2016 meldde het bedrijf de omkoping bij justitie, al waren de misstanden volgens de krant al sinds 2008 bekend bij de top van het bedrijf en accountantskantoren. Het onderzoek richt zich ook op een derde SHV-dochter, diervoederfabrikant Nutreco. Bij de diervoederfabrikant in Chili zouden klanten zijn misleid, maar dat wil het OM niet bevestigen.

Onderzoek naar accountants

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar de zaak. De toezichthouder diende onlangs al tuchtklachten in tegen twee accountants van PwC. Zij zouden jarenlang op de hoogte zijn geweest van de omstreden betalingen bij de SHV-dochters.

De accountants moeten zich voor de Accountantskamer in Zwolle verantwoorden over de wettelijke controles die zijn uitgevoerd naar jaarrekeningen over de boekjaren 2011-2014.

Miljoenen boete dreigt

Het onderzoek van de FIOD is niet het enige probleem bij een dochterbedrijf van SHV. Het Duitse bedrijf Primagas was in 2007 betrokken bij verboden prijsafspraken en krijgt daar binnenkort waarschijnlijk een boete van 100 miljoen euro voor. Het bedrijf zette vorig jaar 201 miljoen euro opzij voor bijzondere baten en lasten, meldt het in het jaarverslag

Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 100 miljoen die het bedrijf in 2016 reserveerde. Het gaat volgens het bedrijf om 'aanvullende voorzieningen' voor onder meer fiscale en regelgevinggerelateerde risico's. SHV boekte vorig jaar een winst van 525 miljoen euro op een omzet van 19,9 miljard euro

Bron • RTL Z