Beurs

'Air France-KLM en easyJet bieden samen op Alitalia'

10 april 2018 20:46

Vliegtuigen van Air France, Lufthansa en Alitalia op het vliegveld van Rome. Beeld © ANP

Air France-KLM heeft samen met de Britse prijsvechter easyJet en investeringsmaatschappij Cerberus een bod gedaan op de failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Bronnen rond de luchtvaartmaatschappijen hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij had eerder volgens met name Italiaanse media al interesse getoond. Toen werd partner Delta Air Lines nog genoemd als partij waar de de luchtvaartcombinatie mee zou samenwerken bij een bod. Air France-KLM weersprak dat destijds.

Drie biedingen

In totaal zijn er drie biedingen binnengekomen bij de bewindvoerders van Alitalia. Die gaan daar de komende dagen naar kijken. Een van de andere biedingen zou van Lufthansa komen. De Duitse branchegenoot van Air France-KLM had volgens het Italiaanse persbureau ANSA een bod neergelegd. 

Welke partij of partijen verantwoordelijk zijn voor het derde bod is niet bekend. Geïnteresseerden konden zich tot vandaag bij de curatoren melden. Eerder trok de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryan Air zich terug, omdat het zijn handen vol had aan de interne problemen. Door fouten in het rooster moest het veel vluchten schrappen.

Failliet

Alitalia ging vorig jaar failliet nadat het personeel zich tegen een grote saneringsoperatie had gekeerd. Grootaandeelhouder Etihad Airways besloot daarop de geldkraan dicht te draaien.

Sindsdien vliegt Alitalia op basis van een overbruggingskrediet van de Italiaanse overheid. De onzekere situatie in de Italiaanse politiek maakt het onduidelijk of er verdere steun komt van de Italiaanse staat als Alitalia wordt overgenomen.

Bron • RTL Z