Beurs

'Overname Alitalia is riskant voor Air France-KLM'

Paul le Clercq • 11 april 2018 15:25 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Air France-KLM heeft volgens persbureau Bloomberg belangstelling voor een overname van de Italiaanse branchegenoot Alitalia, maar luchtvaartdeskundigen hebben hun bedenkingen.

"Ik begrijp de interesse wel, Italië is een grote markt", zegt luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van SEO Economisch Onderzoek.

"Met name het noorden van het land is een interessante markt en het land is een toegangspoort tot Zuid-Europa", vult Hans Heerkens, luchtvaarteconoom van de Universiteit Twente daaraan toe.

Jarenlange verliezen

Maar de twee zien ook flink bezwaren. "Alitalia maakt al decennialang verlies. Als je de maatschappij op de rit wil krijgen, dan moet er flink worden gesneden in het personeelsbestand en misschien in het routenetwerk en dat ligt natuurlijk gevoelig bij de vakbonden en mogelijk ook in de politiek", aldus Lieshout.

Hij wijst erop dat luchtvaartmaatschappij Etihad uit Abu Dhabi een aantal jaar geleden een belang nam in Alitalia, maar dat heeft volgens hem weinig opgeleverd. Etihad wilde op een gegeven moment geen geld meer geld steken in Alitalia, dat sindsdien in zwaar weer zit.

"Het is heel lastig om daar iets gedaan te krijgen, het is de vraag of het Air France-KLM wel gaat  lukken", zegt Lieshout. 

Air France-KLM mag nu al tussen twee Italiaanse steden vliegen, of tussen Italië en andere EU-landen, maar het gaat erom of je ook de start- en landingsrechten (slots) hebt, zegt Heerkens.

Slots zijn aantrekkelijk

Vanwege die slots kan een overname van Alitalia aantrekkelijk zijn. Maar als de maatschappij ten onder zou gaan, dan komen die slots vrij voor anderen. Air France-KLM zou in dat geval maar een deel van de slots krijgen omdat er ook andere gegadigden zijn, aldus Heerkens.

Een overname, met alle risico's vandien, moet dus worden afgewogen tegen het risico dat een concurrent veel slots krijgt, zegt Heerkens.

Voorwaarden

Air France-KLM had eerder ook al belangstelling voor Alitalia, maar toen stonden zowel Alitalia als de bonden wat sterker in hun schoenen. Alitalia kon toen meer eisen stellen bij een overname, of ze dachten dat zij dat konden, zegt Eric Pels, luchtvaarteconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bron • RTL Z