Beurs

Weer tegenvaller voor Airbus: American Airlines kiest voor Boeing

07 april 2018 11:00

Een Boeing van American Airlines stijgt op vanaf Washington Airport. Beeld © AFP

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft een order geplaatst bij vliegtuigbouwer Boeing ter waarde van 12 miljard dollar (9,7 miljard euro). Het is opnieuw een tegenvaller voor concurrent Airbus.

Het eveneens Amerikaanse Boeing laat in een persbericht weten dat het om 47 toestellen gaat van het type 787 Dreamliner. Dit toestel is volgens de maatschappij 20 procent zuiniger dan oudere vliegtuigen. 

De order is slecht nieuws voor Airbus. Deze Europese vliegtuigfabrikant heeft het al zwaar. Zo maakte het begin deze maand bekend circa 3600 banen te schrappen in meerdere Europese landen vanwege grote tegenvallers in de productielijn.

Weinig vraag naar A380

Met name de vraag naar de A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, valt tegen. Amerikaanse maatschappijen vliegen hier al niet mee en Europese maatschappijen maar mondjesmaat. Zo heeft Air France-KLM er tien.

Bovendien stelde Emirates, dat bijna de helft van alle A380-toestellen gebruikt, in november een lang verwachte mega-order uit.

Dreamliner populair

Op een luchtvaartshow in Dubai, afgelopen november, bestelde Emirates niet de verwachte 36 stuks van de A380. Het koos daarentegen voor veertig Boeings 787-10 Dreamliners, met een waarde van 15 miljard dollar.

Dit middelgrote toestel, waar maximaal 242 passagiers in kunnen wordt vooral ingezet voor de langere en intercontinentale vluchten.

Bron • RTL Z