Beurs

Bagagepersoneel Schiphol legt werk neer, vertraging voor reizigers

27 april 2018 14:19

Beeld © ANP

De medewerkers die op Schiphol de bagage en vracht afhandelen namens Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport leggen vanmiddag drie kwartier hun werk neer. Reizigers moeten daardoor rekenen op vertragingen, waarschuwt vakbond FNV.

Tussen 17.00 en 17.45 leggen de medewerkers het werk neer bij de bagageafhandeling en worden vliegtuigen niet meer geladen en gelost. Dat kan leiden tot vertraging van vluchten en het langer moeten wachten op bagage. Ook worden er stiptheidsacties gehouden, tot ongeveer 19.00.

De drie bedrijven regelen de bagage voor Easyjet, Tui en Vueling.

De staking komt op een gevoelig moment: het is topdruk op de luchthaven vanwege de start van de meivakantie. Schiphol laat dan ook weten niet blij te zijn met de acties. "We betreuren de eventuele overlast voor de reizigers en doen er alles aan om die te voorkomen of te beperken."

Meer loon en vaste contracten

De vakbonden zijn al een tijd in onderhandeling met de drie bedrijven. Vorige week werden al stiptheidsacties gehouden, maar dat bracht geen beweging in de onderhandeling. "We kunnen niet anders dan overgaan tot werkonderbrekingen", stelt Asmae Hajjari van FNV Luchtvaart.

Er werken 1650 mensen bij de drie bedrijven. Ze willen een loonsverhoging van 3 procent, meer mensen in dienst om de werkdruk te verlagen, meer vaste contracten en gezondere werkroosters, aldus FNV.

Bron • RTL Z