Beurs

Rommelige start op de beurs voor Spotify, openingskoers 165,90 dollar

03 april 2018 19:01

Daniel Ek, ceo en oprichter van Spotify. Beeld © AFP

Muziekdienst Spotify is vandaag naar de beurs in New York gegaan. De openingskoers bedraagt 165,90 dollar per aandeel (159,49 euro) euro. Daarmee wordt het van oorsprong Zweedse bedrijf gewaardeerd op bijna 30 miljard dollar.

Dat is ruim tien dollar meer dan de laatste koers in het zogeheten grijze circuit. Hierin wordt op kleine schaal gehandeld in een aandeel van een bedrijf dat nog niet officieel naar de beurs is gegaan. Het duurde een tijd voor die eerste koers van Spotify er was en dat heeft te maken met de manier waarop het bedrijf naar de beurs is gegaan.

Die beursgang werd namelijk niet zoals meestal gebruikelijk geleid door een bank, maar gedaan via een zogenaamde direct listing. Dat betekent dat er geen introductiekoers is. Daarom wordt er gekeken naar koop- en verkooporders die zijn opgegeven en daar moet dan een eerste koers uit rollen.

Zie ook: Spotify krijgt een 'direct listing', maar hoe werkt dat eigenlijk?

Zwitserse vlag

Ondertussen hadden ze op Wall Street moeite met het vinden van de juiste vlag. In eerste instantie werd de Zwitserse vlag gehesen. 

Maar later konden de Amerikanen toch de juiste (Zweedse) vlag vinden:

Beurscommentator Jacob Schoenmaker liet vandaag al zien dat de eerste koers waarschijnlijk ergens tussen de 109 en 210 dollar zou liggen. 

Met 71 miljoen betalende klanten en een jaaromzet van ruim 4 miljard dollar is Spotify ruimschoots de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. 

Het bedrijf bestaat al tien jaar, maar het bedrijf lijdt nog steeds verlies door de grote bedragen die het bedrijf kwijt is aan muziekrechten en investeringen in technologie. Vorig jaar was dit verlies maar liefst 1,2 miljard dollar.

Bron • RTL Z