Beurs

Shell trekt zich terug uit Gaza

Michaël Niewold • 04 april 2018 13:57 @michaelniewold

De Palestijnen willen onder meer deze elektriciteitscentrale in Gaza met het gas aan de gang houden. Beeld © Getty Images

Oliemaatschappij Shell verkoopt het belang in zijn Palestijnse activiteiten. De licentie om er gas te winnen was van gasbedrijf BG, dat Shell in 2016 overnam.

Die licentie, inclusief de bijbehorende installaties om gas te winnen in het gebied zo'n 30 kilometer van de kust van Gaza, wordt verkocht aan het Palestijnse Investerings Fonds (PIF), meldt Shell. Voor hoeveel Shell het belang van 90 procent verkoopt, wil het bedrijf niet zeggen.

De licentie, die is afgegeven door de Palestijnse Autoriteit, is nog tot 2024 geldig. Er zit nog naar schatting zo'n 28 miljard kubieke meter gas in het veld. Ter vergelijking: in het Groningse gasveld won de NAM vorig jaar alleen al nog 23,6 miljard kubieke meter gas.

Winstgevendheid opkrikken

Dat er dus nog nauwelijks gas te winnen valt, zal waarschijnlijk meegespeeld hebben bij het besluit van Shell om het van de hand te doen. Officieel meldt het bedrijf dat de verkoop past in de strategie om de winstgevendheid op te krikken.

Met de verkoop is Shell niet meer actief in de Palestijnse gebieden of Israël. De beslissing heeft niets te maken met de huidige onrust in de Gazastrook, zegt een woordvoerder. Bij een massaprotest van Palestijnen tegen Israël vielen vrijdag 16 doden en ruim 1000 gewonden

Gas exporteren

Bij het Palestijnse overheidsfonds PIF zijn ze wel blij met het uitkopen van Shell. De Palestijnen schrijven in een persbericht dat het exploiteren 'uitvoerbaar' is. Het gas dat uit het gebied komt, is genoeg om aan de Palestijnse vraag naar gas te voldoen en maakt het zelfs mogelijk om gas te exporteren.

De Palestijnen gaan het gas winnen met behulp van het bedrijf Consolidated Contractors Company, naar eigen zeggen het grootste bouwbedrijf van het Midden-Oosten. 

Bron • RTL Z